Brons för Henrik von Eckermann

Bästa svenska resultatet på 14 år

Foto: Nati Harnik/AP/TT
Henrik von Eckermann och hästen Mary Lou.
SPORTBLADET

Nattens Världcupfinal i Omaha slutade med en bronsplats för Henrik von Eckermann och hästen Mary Lou efter två prickfria rundor.

– Det här rankar jag högst av allt jag gjort, säger ryttaren som gör det mesta rätt just nu.

Henrik von Eckermann låg på en sjätte plats inför söndagens första finalomgång. Efter en säker runda utan några som helst tveksamheter klättrade han till en fjärdeplats.

Inför den andra och avgörande omgången sa han så här till SVT:

– Nu måste jag bara göra min egen grej. Presentera hindren på absolut bästa sätt för Mary Lou. Vi får se hur långt det räcker.

Det räckte ända till pallplats. Detta efter att belgaren Gregory Wathelet rivit ett hinder och därmed tappade sin tredjeplacering.

Henrik von Eckermann visste att Mary Lou var i toppform innan avresan till Omaha, Nebraska, och hade kapaciteten som behövdes. Vad han inte visste var hur hon skulle fungera under flera dagars tävlande.

”Rankar det här högst av allt”

Han har bara haft stoet i sitt stall i ett halvår och på den tiden tagit henne till helt nya nivåer. Därför har han från början varit försiktig med förväntningarna och sagt att han bara skulle göra sitt bästa och se hur långt det skulle räcka.

Men Mary Lou skulle visa sig var mer än redo för uppgiften. Hon har varit totalt fokuserad på sin ryttare, kämpat för honom och gjorde en mirakelräddning den andra dagen då hon snubblade mellan två hinder. Ett enda hinder har hon rivit och det tar Henrik von Eckermann på sig helt och menar att han tryckte på lite för mycket.

Håller formen i sig kan allt hända i EM i Göteborg i augusti.

– Hela grejen att jag startade eget i höstas, inte visste vart det skulle ta vägen, och nu står här, gör att jag rankar det här högst av allt jag gjort. Det är som ett mästerskap som rids över flera dagar och att få göra en sådan individuell prestation är stort, säger von Eckermann till Svenska Ridsportförbundet.

Hemmaryttaren och storfavoriten Maclain Ward var felfri från första till sista dagen i Omaha och tog sin första seger efter hela 16 tidigare försök i världscupfinaler. 

Inte sedan 2003 har en svensk hoppryttare stått på pallen i en Världscupfinal, då Malin Baryard-Johnsson och den legendariska Butterfly Flip tog ett brons i Las Vegas.  

Foto: Nati Harnik / TT / NTB Scanpix
McLain Ward firar med att spruta Champagne.
ARTIKELN HANDLAR OM