Sarahs kanontid – hade räckt till OS-guld

SPORTBLADET

Att Sarah Sjöström har varit förkyld märks inte i bassängen.

23-åringens segertid på hundra meter fjäril i Swim Open hade räckt till OS-guld.

– Jag trodde att jag skulle krokna på slutet, säger hon till Eurosport.

Foto: TT

Dag ett av Swim Open i Stockholm bjöd på tre svenska toppsimningar. Michelle Coleman slog världsårsbästa på 200 meter frisim, Sarah Sjöström på 50 meter fjäril och Erik Persson kapade det svenska rekordet med mer än två sekunder på 200 meter bröst. Utöver dem vann Ida Lindborg 50 meter ryggsim på 28,46 och kvalade in till sommarens långbane-VM i Budapest.

Kapade sex tiondelar

Allt väl så långt alltså. Men dag två då?

Sarah Sjöström, som var förkyld under fredan och brukar vara seg på morgonen, simmade sin paradsträcka 100 meter fjäril på 56,90. Det var bara en hundradel från japanskan Rikako Ikees världsårsbästa.

I kvällens final missade hon vändningen och målgången men kapade ändå sex tiondelar. 56,26 är årets snabbaste tid och Sarah Sjöströms milda besvikelse säger mycket om hennes överlägsenhet på distansen. För tiden var nästan en sekund från hennes eget världsrekord, men hade med klar marginal räckt till OS-guld i Rio i somras.

”Skönt att ha krafter kvar”

– I går kom jag för nära i målgången, i dag fick jag en glidmålgång. Det är svårt att tajma rätt, men det är kul att veta att man har tid att plocka, säger Sjöström till Eurosport och fortsätter:

– Jag ville gå under 56. Det var nära. Jag hade en snabb hemgång vilket är överraskande. Jag trodde att jag skulle krokna på slutet, så det var skönt att ha mycket krafter kvar.

ARTIKELN HANDLAR OM