Tackade EPO-dopad ryss efter segern

Ustiugov: ”Väldigt viktigt meddelande”

avPetra Thorén

LAHTIS. Han har sagt att han kört för sina avstängda ryska lagkamrater i vinter.

Men när Sergej Ustiugov vann VM-guld var det efter råd från en före detta EPO-avstängd ryss Jevgenij Dementjev

– Jag vill speciellt tacka och lyfta fram Jevgenij Dementjev, säger världsmästaren.

Sergej Ustiugov har varit vinterns stora namn på herrsidan.

Succé i Tour de Ski och i går vann hann guld i skiathlon efter en hård kamp mot Martin Johnsrud Sundby, som gick omkull i sitt försök att rycka i en uppförsbacke in mot stadion. I torsdags tog ryssen dessutom silver i sprinten.

Efter Sergej Ustiugovs seger i går var det flera som höjde röster kring den situation som rysk längdsport befinner sig i.

– Det är svårt att njuta fullt ut av prestationen eftersom man inte vet, sa Anders Blomquist, SVT:s skidexpert.

Sergej Ustiugov har tidigare i vinter tackat sina nu avstängda ryska lagkamrater med Alexander Legkov i spetsen, stjärnor som är avstängda i väntan på utredningen av den omfattande McLaren-rapporten. Under Tour de Ski påpekade han i svensk tv, SVT, via tolk:

– Jag är ryss, jag är ren. Jag tävlar utan doping.

Men gårdagens utspel väcker uppmärksamhet.

Efter guldloppet valde Sergej Ustiugov att skicka ett särskilt tack till Jevgenij Dementjev. Det var åkaren som vann OS-guld 2006 före norrmannen Frode Estil och som tre år senare testades positivt för EPO-dopning och stängdes av i två år. Den ryska åkaren, som bara är 34-år, har senare gjort comeback i världscupen och kört även den här vintern.

Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN
Jevgenij Dementjev i Turin-OS.

– Jag har fått många meddelanden från mina ryska lagkamrater som är hemma. Det sätter jag ett väldigt stort pris på. Jag vill speciellt tacka och lyfta fram Jevgenij Dementjev. Han har varit så värdefull för mig. Jag har följt råden han har givit mig. Jag är så tacksam, sa han i den mixade zonen till norska Dagbladet.

Vilka råd?
– Det är en hemlighet mellan mig och Jevgenij. Men det var ett väldigt viktigt meddelande. Jag måste tacka honom.

När Sergej Ustiugov fick svara på frågan på presskonferensen om vad han hade att säga till tvivlarna svarade han att han inte hade ett budskap.

– Men efter det här vet vi att världen är delad i två, de som stöttar Ryssland och resten. Killarna som inte fick delta är ledsna, men säsongen är över, sa han.

Den ryske förbundskaptenen Markus Cramer var märkbart irriterad när han fick frågor kring dopning och Sergej Ustiugov. Han pekade på ryssens framgångar som junior och sa till Sportbladet att han går igenom samma tester som alla andra åkare på plats i Lahtis.

Daniel Richardsson, svensk åkare som hamnade långt bak i resultatlistorna i går, har ingen misstänksamhet kring Sergej Ustiugov.

– Det där lämnar jag åt de som utreder det. De som är här och tävlar hoppas jag gör det på rätt sätt. Jag betvivlar inte det, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM