”Måste prata allvar – något måste göras”

Åkarna uppgivna efter mystisk materialmiss

Av: Malin Wahlberg, Patrik Brenning, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

LAHTIS/STOCKHOLM. Tre svenskar runt 20:e plats och en krigande Marcus Hellner som sjua.

Efter det svenska misslyckandet på skiathlonen pekar Daniel Richardsson och Calle Halfvarsson på ett mystiskt materialproblem.

– Vi ska prata med vallarna nu och höra vad det kan vara. För något måste göras, säger Halfvarsson.

Calle Halfvarsson slutade på 20:e plats, Jens Burman blev 22:a och Daniel Richardsson 23:a i lördagens skiathlon. Efter loppet sågar de svenska åkarna materialet.

– Det var skit. Skidorna hängde inte med. Jag bara stod och stampade. Jag tror Calle hade lika. Jag slet på klassiska delen. Det är tröstlöst, säger Daniel Richardsson och lägger till:

– Vi får utvärdera med vallarna.

”Det är väldigt speciellt”

Calle Halfvarsson beskriver problemen som något av ett mysterium.

– För min del är det att skidorna går snabbt framåt men de nyper, det är väldigt speciellt, skejtskidorna nyper. Det går fort när jag står i spåret utför men när jag ska skejta upp på platten så nyper de. De blir tröga. Det är frustrerande faktiskt, säger Halfvarsson.

Vad beror det på?

– Jag har ingen aning vad det beror på. Vi ska prata med vallarna nu och höra vad det kan vara. För något måste göras till de kommande loppen. Det är frustrerande, det är en materialsport vi håller på med och det är jätteviktigt att skidorna funkar.

De svenska åkarna säger att de drogs med samma problem i torsdagens sprint.

– Vallarna och de aktiva får prata tillsammans i lugn och ro. Sedan får vi titta på de delarna, säger förbundskapten Rikard Grip.

Nu gäller samtidigt snabba ryck då VM fortsätter redan på söndagen med teamsprinten.

– Det är jätteviktigt att vi hela tiden utvärderar det material vi har, säger Grip.

Hellner bäste svensk

Marcus Hellner var den som hade mest kraft av de svenska åkarna på lördagen men när 31-åringen, efter att ha försökt kriga sig ikapp toppen, tappade ena skidan vid bytet kändes det svenska hoppet över.

– Jag fick slita hårt på sista klassiska för att komma ikapp. Sedan gjorde jag det och då strulade jag till det i bytet. Jag var lite trött och förvirrad. Jag var nöjd att jag kom i kapp klungan och sedan fick jag inte ner bindningen så den släppte när jag stack i väg, säger Hellner.

31-åringen gjorde ändå allt för att haka på i kampen om bronset men Finn Hågen Krog knep till sist medaljen samtidigt som Marcus Hellner kämpade sig till en sjundeplats.

Guldstriden avgjordes även den tyvärr av ett annat materialstrul. I ett försök att rycka föll Martin Johnsrud Sundby och bröt sin egen stav. Med norrmannen borta kunde Sergej Ustiugov defilera i mål.

– Jag tror att det är en stav som slinter och så förlorar jag balansen. Då hamnar jag framåt och sätter staven mellan benen och knäcker den, säger Martin Johnsrud Sundby som dock var nöjd med silvret till slut:

– Det var en värdig duell. Det är väldigt, väldigt kul. Han har varit väldigt stark hela säsongen och så slutar det med att vi är i den här duellen.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE