Anar Northugbråk: ”Det är totalt fel”

Skid-Norge rasar: ”Patetiskt – nu blir det kaos”

Foto: TT

avMartin Tolén

SPORTBLADET

Petter Northug petas.

Då rasar de norska skidexperterna.

– Det är totalt fel att peta Northug nu, säger NRK-experten Fredrik Aukland.

I går kom chockbeskedet att Petter Northug, 31, petas från världscupavslutningen i Kanada.

– Det känns jättekonstigt att han inte ska åka eftersom distanserna i minitouren passar honom väldigt bra. Han gjorde bra i från sig i VM och att han inte är en av tio som åker är märkligt, sa Northugs tränare Stig Rune Kveen om beskedet.

Och petningen har skapat reaktioner i Norge.

”Ett personligt straff – patetiskt”

Flera experter hävdar nu att Northug petas som bestraffning för kommentarerna Northug fällde mot landslagschefen Vidar Löfshus efter VM i Lahtis.

– Jag är väldigt överraskad. Northug var en kandidat till att vinna avslutningen i Kanada. Både med tanke på sträckorna som är där, men också med dem formutvecklingen han haft. Det är totalt fel att peta Northug nu, säger experten Fredrik Aukland till NRK.

”Självklart är petningen av Northug ett personligt straff för hans tidigare uttalanden och för att det här är deras chans att ge tillbaka. Patetiskt! Förhållandet mellan förbundet och Northug blir 100 procent värre nu. Helt fel. Man kunde ha undgått så mycket bråk genom att låta Northug åka – nu blir det kaos”, fortsätter fotbollsprofilen – och skidälskaren – John Arne Riise på Twitter.

Förbundet: Ingen politik

Norska skidförbundet säger dock att Northugs kommentarer inte har något med petningen att göra.

I stället är det norrmannens insatser under säsongen som ligger till grund.

– Det finns ingen politik i det här, vi har valt som vi har utifrån säsongen. De som utvecklats bäst, fortfarande är i form och presterade i VM, säger landslagschefen Vidar Löfshus.