Kallas plan för en sista medalj

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

LAHTIS. Skidstjärnorna berättar inför lördagens tre mil långa utmaning om knepen för att ladda om.

Charlotte Kalla började direkt efter stafettbronset i torsdags.

Hon cyklade bort mjölksyran ur benen redan på skidstadion.

– Jag hann sätta mig och cykla medan vi väntade på Anna Haag som var på dopningskontroll, säger hon.

Foto: Lasse Allard

Det är dagen efter silvret på stafetten och dagen före tremilen som vi ses. Fokus hamnar på det långa lopp som ska köras, hur det ska attackeras och hur kroppen ska orka.

Både Anna Haag och Charlotte Kalla gör på lördagen sitt tredje distanslopp på en vecka. Det tär på kropp och själ. När Charlotte Kalla klev av sin sträcka på stafetten i torsdags var musklerna fulla av mjölksyra. Man kunde nästan ana hur hon hanterade smärtan samtidigt som hon gjorde intervju i SVT.

Charlotte Kalla insåg redan på stadion efter loppet att det var läge att agera snabbt. Hon hittade en cykel och körde en del laktat ur benen.

– Det var så himla skönt, säger hon.

Haag: ”Man äter konstant”

På fredag morgon hade skidstjärnan, som jagar sin tredje individuella medalj, fått behandling.

– Det hjälper också till med att påskynda cirkulationen, säger Charlotte Kalla och fortsätter:

– Det är säkert mycket slagg som sitter i benen, men vi startar först på eftermiddagen....

I uppladdningen ingår också att äta extra mat. Svårt det för Anna Haag som längtar efter en kväll med tapas.

– Jag har tidigare märkt av att jag fått för mycket i mig och blivit stinn. Då har jag tappat aptiten. Det vill man inte göra. Man äter konstant, man äter inte för att njuta utan för att man måste ha i sig, säger Anna Haag.

Under loppet fyller påkarna på med vätska. Charlotte Kalla avrundar gärna slutet av loppet med en skvätt kaffe.

Nu förväntar hon sig, trots maran, en spännande utmaning. Planen är att behålla fokus och tålamod – och att hitta en bra norsk rygg.

– Det är lättare att gå i rygg på någon och slappna av samtidigt. Men den ekvationen går inte alltid ihop. Det blir som att man spänner sig trots att man vet att det är mest vägvinnande att åka avslappnat, säger Kalla.

”Norskorna passar”

Vems rygg föredrar du att åka efter?

– Nog finns det åkare som åker mer passande för min åkning. Jag har lite lättare att anpassa mig i skejt. Jag tycker att norskorna passar. De har ett bra driv i åkningen, deras rörelser stannar inte av. De har tryck på båda skidorna.

Charlotte Kalla kommer att spela ut sina kort väl.

– Det är att försöka göra smarta beslut, men också att vara beslutsam i sin åkning. Det gäller att ha tålamod, säger hon och förklarar hon hon reagerar om det blir tungt.

– Jag försöker korta perspektivet och inte vara på upploppet för tidigt. Jag försöker ta mig an stigningarna, eller kurvan som kommer. Jag försöker peppa mig med de erfarenheter och vändningar jag har sedan tidigare, säger Charlotte Kalla.

Publicerad:

LÄS VIDARE