Bergström: Inget mindre än fantastiskt

Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sarah Sjöström efter svenska rekordloppet under måndagskvällen.
SPORTBLADET

När svensk simning mår dåligt behöver vi sätta oss in i elitgrupper, utlandssatsningar och teknikdetaljer för att förstå vad som pågår.

När svensk simning mår bra är det enklare.

Då räcker det att vara läskunnig.

I somras knyckte Sarah Sjöström på axlarna och sa att hon slutar med 200 meter frisim. Hon hade OS-silver och VM-guld på den övergivna distansen, men på tonfallet lät det som att hon skulle byta morgonyoghurt.

Strykningen av den längsta simningen ska frigöra energi till mästerskapens mest nyckfulla sträcka. På 50 meter fritt kan medaljer ryka på ett andetag och karriärer definieras på ögonblick. Att överge flera till synes givna kommande medaljer på tvåhundra för att tampas med världens sprinttorpeder är onekligen ett vågspel.

Tre dagar – tre världsårsbästan

Vi har fått en första aning om hur omprioriteringen går nu. En morgontrött Sarah Sjöström som varit förkyld i helgen plaskar in på världsårsbästa. Inför finalen säger nye huvudtränaren Johan Wallberg att det hädanefter gäller att "initialt komma i form och bli vältränad" och att det "än så länge är ganska lätt träning med lite teknikfokus". Sedan simmade Sarah Sjöström 50 meter fritt snabbare än någon svensk någonsin gjort.

Efter tre tävlingsdagar i Stockholm har Sarah Sjöström slagit tre världsårsbästan, men hennes kapacitet är numera så hög att vi slutat häpna, så se i stället vad resten av gänget har presterat i bassängen.
Ett tips: leta inte i mittskiktet för de blågula håller till i toppen.

Inget mindre än fantastiskt

Fyra svenska simmare är i nuläget etta eller tvåa i världen på totalt sex distanser. Detta trots att japaner, amerikaner och australiensare så smått har trummat i gång sina satsningar mot VM i Budapest i juli.

Många hekton fett och tiondelar tid ska kapas innan vi är i Ungern, men om vi stannar upp en stund och synar listorna är det som står inget mindre än fantastiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM