”Det bästa är att få spöa någon och visa vem som bestämmer”

Foto: Johan Jeppsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carlstad Crusaders vann Superserien förra året.
SPORTBLADET

På andra sidan Atlanten kollar över 100 miljoner amerikaner på finalmatchen.

I Sverige är tillvaron som amerikansk fotbollsspelare mer undanskymd, och alla svenskar vet inte att superserien drar igång i kväll.

– Vi har en måltavla på ryggen och alla vill slå oss, men vi älskar det. Vårt mål är att fortsätta vinna, sade Carlstad Crusaders offensiva koordinator, Danny Mitchell, på superseriens upptaktsträff i går.

Amerikansk fotboll, är precis som namnet avslöjar, en sport som framför allt kopplas samman med USA. Superbowl är ett av världens största sportevent och följs av många även här i Sverige. Men den svenska ligan, superserien, är det inte lika många som har koll på.

På 2000-talet har Carlstad Crusaders varit dominanten i superserien. Klubben har tagit sju raka SM-guld och nått 14 av de 15 senaste finalerna. Målet för den kommande säsongen är såklart att hålla den sviten vid liv och få guldfira på nytt.

”Jag bara köttar”

– Vi har en måltavla på ryggen och alla vill slå oss, men vi älskar det. Vårt mål är att fortsätta vinna. Historien är det bästa testet på hur bra man är och vi ska fortsätta att bevisa att vi är så bra som historien visar, sade lagets offensiva koordinator Danny Mitchell på superseriens upptaktsträff som hölls på Behrn Arena i Örebro under gårdagen.

En som varit med de fem senaste guldåren är landslagsmeriterade Niklas Johansson. Han spelar offensive line, vilket innebär att hans jobb är att skydda den spelaren i det egna laget som har bollen. En roll som han verkligen trivs med.

– Jag bara kör hundra procent och köttar. Det är roligast när man kommer upp i tempo. Och får spöa på någon annan och visa vem som bestämmer, säger han.

Foto: Billy Hammer/Aftonbladet
Niklas Johansson, offensive line.

Ökat intresse

För några månader sedan testade Johansson proffslivet i Tyskland, men det slutade med att han bröt sitt kontrakt. Nu ser han istället fram emot att säsongen drar igång i Sverige. Han känner också att intresset för amerikansk fotboll ökat i Sverige, även om det inte går att jämföra med hur det är i USA.

– Om vi ser på Karlstad så har vi bättre publiksnitt än alla fotbollslag här. Vi är den mest populära sommarsporten. Och i år blir det intressant när många lag har rekryterat bra. Nu ska det bli roligt att få spela, säger Johansson.

Foto: Billy Hammer/Aftonbladet.
Från vänster till höger: Leo Billgren (huvudtränare Tyresö Royal Crowns), Danny Mitchell (offensiv koordinator Carlstad Crusaders), David Hedelin (spelare Limhamn Griffins), Fredrik Pilbäck (huvudtränare Stockholm Mean Machines), Aaron Fiddler (huvudtränare, Örebro Black Knights) och Mie Kadkhodai (huvudtränare, Uppsala 86ers)

Nästan alla tror på SM-guld

Den här säsongen är det många lag som tror sig kunna utmana Carlstad om guldet. På upptaktsträffen trodde hela fem av sex lag att de skulle få komma tillbaka och vinna guld på Behrn Arena där finalen spelas den 8 juli. Tyresö Royal Crowns var det enda laget som inte tippade på sig själva eftersom de bygger ungt och långsiktigt.

I den första omgången åker de regerande mästarna Carlstad ner till Skåne för att ställas mot Limhamn Griffins. Örebro Black Knights möter Stockholm Mean Machines. Och den första omgången fullställs i morgon när Tyresö Royal Crowns tar emot Uppsala 86ers.

ARTIKELN HANDLAR OM