Northug imponerade på sprinten: ”En smak av gamla dagar”

Foto: NRK
SPORTBLADET

Petter Northug har haft en eländig säsong – som nu lider mot sitt slut.

Då passade 32-åringen på att visa storform inför ögonen på landslagschefen Vidar Löfshus.

– Det var en smak av gamla dagar, säger NRK:s kommentator Pål Thomassen i sändningen.

Under torsdagen mötte Petter Northug stora delar av världseliten, när han i lagsprint tillsammans med lillebor Even deltog på norska mästerskapen i Alta.

Northug har tänt till på slutet och vunnit två längre lopp och slagit norska världscupåkare, men det här var första tävlingen på riktigt hög nivå sedan världscupen i Lillehammer i början av december.

Visade gammalt gott slag

Då visade 32-åringen att han fortfarande kan.

På förstasträckan, innan sista växlingen till brodern, var han den enda som hängde med i Martin Johnsrud Sundbys högt uppskruvade temp.

– En smak av gamla dagar. Så här snabbt har vi inte sett Petter åka på väldigt länge, utbrast NRK-kommentatorn Pål Thomassen när Northug sprang uppför backen i Alta.

I växlingen var laget till och med i ledningen.

– Det var härligt att åka här och trevlig stämning. Det är första gången jag är i Alta. Det var ingen annan som hängde på (Sundby) så då fick jag ta jobbet. Vi visste att jag var tvungen att ordna ett bra utgångsläge ifall vi skulle ha chansen på pallen, säger han till NRK.

Kryptisk om framtiden

Men Even Northug orkade inte hänga med och Strindheim IL slutade på en sjätteplats. Vann gjorde Martin Nyenget och Håvard Solås Taugböl.

– Han (Even) hade väl ingen superdag, han kommer starkare tillbaka och har haft en bra säsong. Jag hoppas han tar nya steg nästa säsong.

Northug var som vanligt hemlighetsfull om framtiden. Men tidigare i veckan visade han upp en nyinköpt rullskidmaskin på Instagram och spekulationerna satte då igång ifall han ändå kommer satsa på nästa säsong där VM i österrikiska Seefeld är huvudnumret.

– De andra tankarna tar jag längre fram. Säsongen har varit eländig.

Men när NRK ställde frågan kring rullmaskinen svarade Northug kryptiskt.

– Vi har en gen på min mammas sida som gör att vi fort blir tjocka, så därför är det viktigt att hålla igång och träna.

Den norska landslagschefen Vidar Löfshus drog dock inga större växlar av kanonloppet i lagstafetten.

– Vi har en bra dialog och får reda ut om han har motivation att fortsätta. Det går inte att utvärdera Petter på en tävling i april. Hans säsong har varit eländig och det är det vi får utvärdera honom efter, säger han till NRK.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM