”Silver-Sebbe”: ”Blir korrupt efter ett tag...”

avPetra Thorén

SPORTBLADET

TRONDHEIM. Enligt nya uppgifter har den norska IBU-presidenten Anders Besseberg fått betalt för att dölja rysk dopning.

Skidskytten Sebastian Samuelsson är inte förvånad och välkomnar utredningen som skakar om hans sport.

– Vi vill inte att IBU ska bli ett nytt Fifa. Det har funnits mycket korruption inom Fifa och det verkar det finnas inom IBU också, säger han till Sportbladet.

Under onsdagen var skidskytten och OS-hjälten Sebastian Samuelsson i Trondheim. Inbjuden för att mäta sig med några av världens bästa längdskidåkare, som Petter Northug och Alexander Bolsjunov.

Skidskytten förlorade en spurtduell med Petter Northug i näst sista heatet och fick kliva av utslagningsloppet inför finalen.

Efter tävlingen handlade frågorna dock lite om just det och mer om den misstänkta dopningshärvan inom skidskyttet. Den norska ledaren Anders Besseberg är sedan 1993 ordförande i det internationella skidförbundet (IBU) och en av de två ledare som nu granskas.

Under onsdagen rapporterades om två razzior kopplat till IBU, i Salzburg och i Norge. Sebastian Samuelsson är inte överraskad över händelserna och välkomnar en utredning. Han har varit medveten om problematiken sedan flera år.

– Det har man vetat om ganska länge, framförallt sedan Sotji och McLaren-rapporten. Det var då man började förstå att något gått väldigt fel, säger han.

Ska ha dolt dopning

Enligt den franska tidningen Le Monde har Anders Besseberg tagit emot pengar för att dölja ryska intressen. Något han själv förnekar till enligt norska Aftonposten. Norska VG uppger att Besseberg, enligt källor, är anklagad för att ha dolt 65 ryska dopningsärenden sedan 2011.

Den svenska OS-hjältens förtroende för Anders Besseberg är lågt.

– Jag tycker det rent ut sagt är för jävligt att det ska vara en sådan president inom skidskyttet som håller på med de sakerna som han gör. Jag tycker att de gånger man träffar Besseberg eller andra högt uppsatta inom IBU och vill diskutera möts man av en nonchalans, det är ingen som vill ta de här frågorna på allvar och då börjar man förstå att det är ett större problem än vad man hade trott från början.

Har du mött honom personligen?

– Jag har inte mött honom personligen, men det har varit träffar på världscupen där vi aktiva bjudits in och där Besseberg har varit. Han agerar väldigt nonchalant, han tar oss inte på allvar.

”Fått för mycket makt”

Tror du att det är han, eller har norskt skidskytte ett problem?

– Jag tror inte att Norge i sig har ett problem med dopning, det handlar om en individ. Besseberg har suttit på den här posten alldeles för länge, är man inte korrupt från början blir man det efter ett tag.

– Jag tror att han har fått så mycket makt och det är så mycket pengar inblandat som gör att man blir snurrig efter ett tag.

Skidskytten hoppas nu att det kommer in någon ny person som orkar ta tag i de här problemen.

– Skidskyttet har så många ryska fans och många stjärnor från Ryssland. Jag kan förstå på ett sätt att IBU vill värna om de fansen och de åkarna, men det blir fel när man gör på det här sättet. Man måste sätta ner foten, säger Sebastian Samuelsson och påpekar:

– Vi vill inte att IBU ska bli nya Fifa. Det har funnits mycket korruption inom Fifa och det verkar det finnas inom IBU också.

1 av 3 | Foto: WILDBILD / APA
IBU:s högkvarter i Salzburg.
Så många svenskar har dopat sig 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM