”Började lipa med fem minuter kvar”

Svenske förbundskaptenen i tårar när Montenegro blev EM-klart

Foto: Hendrik Schmidt / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Per Johanssons Montenegro är klart för EM.

Laget vann hemma mot Polen på lördagen.

– Det här slår ut allt jag någonsin upplevt, säger han euforiskt till Sportbladet.

Per Johansson blixtinkallades som Montenegros förbundskapten till handbolls-VM i december.

Han tog laget till kvartsfinal och i våras skrev han på ett nytt kontrakt över OS 2020.

I veckan har 47-åringen lett laget i ett dubbelmöte med Polen i det pågående EM-kvalet där polskorna var det största hotet i gruppen.

”Avslutningen var överjävlig”

Montenegro vann bortamatchen i onsdags med 26–20 och hemma i Bijelo Polje på lördagen säkrade man EM-biljetten trots att två omgångar återstår av kvalet.

– Det var skakigt i första halvlek och fortsatte vara upp och ner fram till 21–19 med kvarten kvar. Men avslutningen var överjävlig. Vi vann den med 12–4 och totalt 33–23, berättar Johansson.

Hallen kokade i slutskedet.

– Jag har levt ett helt handbollsliv för att få uppleva något liknande. Den kärlek och passion folket visar tjejerna här saknar motstycke. Att stå här på Balkan som huvudtränare inför en fanatisk publik i en avgörande match och få uppleva det jag fick idag slår ut allt jag någonsin upplevt, säger han euforiskt.

”Kärleken nådde sitt klimax”

Då har ändå Johansson under sina 25 år som elittränare lett Sveriges U21-herrar till VM-guld och Sveriges damer till EM-silver samt bland annat varit med i två OS och ett Final Four i Champions League.

– Jag började faktiskt lipa med fem minuter kvar när ljudkulissen och kärleken nådde sitt klimax och jag fattade att EM-biljetten var i hamn, säger Johansson.

EM avgörs i Frankrike i december.

ARTIKELN HANDLAR OM