Pamparna skyller alltid på brudarna

SPORTBLADET

Det här var veckan när man kunde läsa om en man som skulle reparera sitt hem och lyckades nita fast sin ena testikel i taket med en häftpistol.

Jag är lite tagen av det.

Det måste jag medge.

Foto: "Bröstade" sig fram till stjärnorna.

Sen tänker jag på brottarbrudar.

Jag är lite tagen av dem med.

Vad är det egentligen för fel på våra brottarbrudar?

Sen tänker jag vidare och inser att det är en kraftig förenkling. Det är ju självklart inte brottarbrudarna det är fel på.

Det är det manliga ledarskapet.

Varför kan inte gubbarna bakom brottarbrudarna hålla sams?

Frågan måste formuleras på ett mera allmängiltigt sätt:

Varför fungerar inte det manliga ledarskapet så fort det är brudar med i sammanhanget? Ni minns väl kanottjejerna. Och ni har säkert läst om Helena Allandi och Ida-Theres Karlsson. Nu är de avstängda igen. Först blev de avstängda enligt ett slags Moment 22 där de fick veta att de var av stängda men inte varför och när de frågade varför fick de beskedet att blotta frågan avslöjade att det fanns sanning i kritiken mot dem.

Sen fick de brottas i landslaget igen och då vann de Sveriges enda VM-medaljer i Kina. Hur kul som helst. Alla var sams. På ytan. Under ytan frodades tjafset, det typiskt manliga tjafset.

För de är alltid gubbar som flockas till guldkalvarna. Eller bronskalvarna, ska man kanske säga. Gubbarna heter här Håkan Gustav, Mikael Persson, Patrik Jansson och såna saker. Vanliga hederliga karlar. Normala, tjafsande rödbrokiga svenska män.

Det här är ett typiskt gubbråk. Och som alltid när det är gubbar och pampar som bråkar så utfärdar man stark sekretess och skyller på brudarna. Helena och Ida-Theres ska utöva "dåligt inflytande", "inte leva upp till förbundets värdegrund" (sic!) och dessutom ska de ha varit så jobbiga så att de omöjliggjort att de andra tjejerna kunde ta medaljer.

Gubbar som tjafsar

Det sista är fantastiskt.

Det är så avslöjande. Pampar som skyddar sina positioner skyller på brudarna. Det gör de alltid. "Vi gör det här för de andra tjejernas skull. De är förtryckta - av Helena och Ida-Theres." Bah.

Jag tror inte på det där. Det här handlar inte om tjejer, Det handlar om gubbar som tjafsar, intrigerar, bevakar sina positioner och resor och inte kan tala rakt ut med varandra utan smyger bakom ryggarna med skitsnack och försöker få någon annan att ta konflikten. Typiska pampgubbar.

Vad lär vi oss av det här?

Karlar kan inte hålla sams.

Karlar kan helt enkelt inte vara raka mot varandra. Skärp er, gubbs.

Det manliga ledarskapet har andra problem.

Vad säger ni om Patrick Ekwalls påhopp på Carolina Gynning?

Han har säkert rätt i att det var lite småskönt förnedrande att en hårt sminkad brud med stora tuttar gjorde intervjuer med världsstjärnor medan små gråa möss som Ekwall...s kompisar inte fick träffa Ronaldinho. Det var ju ett hårt ingrepp i den manliga domänen Mixed Zone där påklädda män av journalistras normalt träffar avklädda män av fotbollsspelarras.

Bort med brudarna.

De kan ju bli generade.

Bort med brudarna.

Spelarna kan ju bli generade där de står halvt avklädda.

Tv går alltid först

Ekwalls poäng är att Gynning utnyttjade sin position. Omvänd sexism. Problemet är ju bara att det finns positioner att utnyttja konstant inom sportjournalistiken. Jag ställde mig alltid bakom Stellan Kvärre på DN för jag visste att idrottarna alltid gick till honom. Nu ställer jag mig bakom en tv-kamera eftersom jag vet att idrottare alltid går till tv-kameror. Tills för några år sen var tv-kameror förbjuda i mixed zone men nu har de lyckas tränga sig in under täckmantel av att jobba för webb-tv.

När det är OS får nästan bara tv-journalister utnyttja sin position. Riktiga tv-journalister (aj, slå mig inte, kära kollegor på webb-tv men jag menar så klart antik, markbunden tv, inte riktig tv... förlåt). Det är bara tv-muppar som släpps in i stora delar av området. Alltid tv. Alltid tv först. Ekwall, typ.

Så jag förstår att My Side Of The Case är inläst på problematiken med journalister som utnyttjar sin position.

Det är ju deras jobb.

Med eller utan stora tuttar.

Med eller utan uppspikade testiklar.

Brommapojkarna - låter som ett ämne för diskrimineringsombudsmannen att granska.

För övrigt anser jag att Örebro SK bör spela i allsvenskan.

Lasses lista – här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Lasse Anrell