Störst, bäst och snabbast

SPORTBLADET

Anna Andersson: Nu har mästaren lämnat över till nya generationen

Det störste av dem alla har kört sitt sista varv.

Men tro inte att formel 1 blir trist för det – istället blir det tvärt om.

Under 16 säsonger har F1 i stort sett handlat om Michael Schumacher – hans segrar, hans tjuvknep, hans vinnarskalle, hans pengar och hans rekord.

Det gick så långt att det internationella bilsportförbundet kände sig tvingat att ändra reglerna eftersom han och Ferrari var för överlägsna.

Men nu är den eran över, den 37-årige tysken lämnar sitt älskade formel 1 för familjen, hustruns hästar och sonen Micks ishockeymatcher.

Han lämnar sporten när han fortfarande är på topp. Omkörningen av Kimi Räikkönen i slutet av Brasiliens GP visar att han fortfarande är en av fältets absolut bästa förare och att det bara var tillfälligheter och en idiotisk parkering i Monaco som skiljde honom från sitt åttonde VM-guld.

Förutsättningar finns

Han tar rätt beslut, stiger av när motivationer tryter och när en ny generation förare är på väg att ta över. Det gör att att vi redan nu kan se fram emot nästa säsong.

En säsong som på förhand ser ut att bli minst lika spännande som denna och förhoppningsvis en kamp mellan fler än två förare.

Förutsättningarna finns:

Filipe Massa, den förste brasilianaren att vinna på hemmaplan sedan Ayrton Senna vann 1994 och den förare som utvecklats mest under säsongen. Han har gått från att vara vattenbärare åt Michael Schumacher till att bli en förare som kan köra på en jämn nivå lopp efter lopp. Han är inte självklar tvåa bakom Kimi Räikkönen nästa år.

Kimi Räikkönen, finländaren som länge ansetts ha en stor potential men som inte kommit överens med McLaren-Mercedes material. Träffar han rätt i Ferrari kan det bli fantastiskt bra.

Fernando Alonso, spanjoren som är den yngste dubble världamästaren i historien och nu lämnar Renault för McLaren-Mercedes. Vad kan han göra som Kimi Räikkönen inte gjort?

Jenson Button, Hondaföraren tog sin första seger i år och avslutade med en tredjeplats. Snart måste det släppa för Englands hopp. Hans uppkörning från 14 till tre i går lovar gott.

Robert Kubica, polacken som skapat hysteri i hemlandet, ersatte Jac Villeneuve så att ingen saknar honom och kört piggt under säsongens sista sex lopp.

Nico Rosberg, Tysklands nya hopp, har kapacitet och kan lyckas om han låter bli att bryta nio gånger som han gjort i år.

Heikki Kovalainen, Flavio Briatores nya fynd. Italienaren vill göra finländaren till världsstjärna på samma sätt som han gjorde med Fernando Alonso – och Michael Schumacher.

Det var precis så tyskens historia började för 15 år sedan.

2007 är starten – och det kan bli hur kul som helst.

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport