”Här finns 50 miljoner”

SPORTBLADET

Obol-mannen hävdar att pengarna finns – i Kanada

1 av 3 | Foto: Inblandade Här på Dundee Securities kontor i Toronto påstår Bo Johansson att pengarna från Obol-härvan finns.

Här är beskedet som ger ökat hopp till de idrottsmän och andra som investerat stora pengar i skandal-bolaget Obol.

Sportbladet lyssnade på samtalet när Bo Johansson mottog saldobesked på två frysta fondkonton i Kanada.

Där finns nära 50 miljoner kronor.

I går trädde huvudmannen Bo Johansson fram i Sportbladet efter att ha varit spårlöst försvunnen sedan Obol-härvan uppdagades i början på december i fjol.

Johansson påstår sig vara oskyldig till anklagelser om att han och kompanjonen Jan Saradlic skulle ha blåst svenska investerarna på mångmiljonbelopp.

”Pengarna finns kvar”

Istället hävdar han att de blivit hotade till döds – på grund av affärer Obol har utomlands – och att det är därför som de håller sig undan alla inblandade som söker svar i Sverige.

– Pengarna finns kvar och alla kommer att få tillbaka sina investeringar, säger Bo Johansson.

Ett par dagar efter att Obol-historien rullade i gång i svensk media frös Dundee Securities företagets alla tillgångar i Kanada.

Varför tar det sådan tid?

– Dundee har fryst kontona och vi har ingen möjlighet att påverka företaget. Det är upp till Dundee när svenska placerarna ska få tillbaka sitt kapital.

När tror du att det kan bli aktuellt?

– Ingen aning, men jag antar att ekobrottsmyndigheten i Sverige först måste lägga ned sin utredning.

Hur mycket pengar är ni skyldiga i Sverige?

– 25-30 miljoner, jag vet inte siffran exakt.

Finns det tillräckligt med pengar i Dundee så dessa täcker kraven som finns i Sverige?

– Ja, och det kan jag bevisa om du vill.

Hur då?

– Vi ringer helt enkelt Dundee och frågar.

Bo Johansson ber Sportbladet leta rätt på telefonnumret till Dundee Securities, han ber oss även fixa fram en högtalartelefon och sedan ringer han själv upp huvudkontoret i Toronto.

Frågar efter kontona

Där svarar en telefonist.

Bo Johansson frågar först efter fondförvaltaren Michael Judge, som ansvarar för Obols investeringar och som även var på besök i Luleå dagarna innan finanshärvan rullades upp.

I andra hand hans assistent.

– Michael Judge speaking.

– Hi Michael, this is Bo Johansson here!

– Hi Bo!

Efter diverse artighetsfraser och ursäkter kring de senaste månadernas turbulens i Obol Investment frågar Bo Johansson efter kontona hos Dundee Securities.

– Vi kommer att börja likvidationen av fonderna, den sköts av en advokatfirma i Stockholm, och det jag behöver veta är saldot på våra två konton hos er.

Michael Judge, som konsekvent vägrat kommentera Obol-affären i media, ber honom vänta lite. Efter ett tag meddelar han summan på det första kontot.

– 1 797 620 dollar, kanadensiska dollar. Michael Judge tillägger att det kan tillkomma ytterligare kapital, men att summan han ger är den som finns just nu.

Nära 50 miljoner

Ett par minuter senare har Michael Judge även hittat saldot på Obols andra konto hos Dundee Securities i Toronto.

– 5 670 434 kanadensiska dollar. Sammanlagt blir det 7 468 054 kanadensiska dollar. Vid en valutakurs på 6.59 kronor blir det 49 214 476 kronor.

Sedan följer ytterligare några artighetsfraser, Michael Judge och Bo Johansson önskar varandra lycka till i framtiden och sedan avslutas samtalet.

Bo Johansson slår av telefonen.

– Det finns till och med mer pengar där än vad som ska ut. Hade inte Dundee spärrat kontona hade investerarna fått ut sitt kapital, säger han.

Bo Johansson har tidigare hävdat att Obol Investment har haft investeringar på 250 miljoner kronor – bara från Norrbotten.

– Den siffran stämmer på ett ungefär.

Men du säger i dag att siffran bara är 25-30 miljoner kronor.

– Den största delen av de svenska investeringarna var gjorda via offshorebolag utomlands. Där har du svaret.

Hur fungerar det?

– Folk med mycket pengar har inte pengarna på ett vanligt bankkonto i Sverige. Nej, det vanliga är att dessa har sina pengar i olika bolag utomlands. Sedan har bolagen i sin tur investerat i Obol. Dundee har bara haft en liten, liten del av kapitalet.

Har dessa pengar, som investerats via offshorebolag, betalats ut?

– Ja.

Sportbladet känner dock inte till något officiellt exempel på att investerare ska fått pengar utbetalade – efter de avslöjanden i december i fjol som till slut ledde till att bolaget avvecklades.

Gunnar Ek, chef för Aktiespararnas bolagsbevakning, har följt utvecklingen kring Obol noga. Han är tveksam till om pengar någonsin kommer att betalas ut.

– Jag kan bara hoppas, men jag vill se det hända först. Först och främst måste det dyka upp någon sorts bokföring. Utan den vet man inte ens vem som ska ha vad av pengarna som eventuellt finns i Kanada, säger Gunnar Ek.

Här är Luleåspelarna som Obol är skyldiga pengar

Mikael Renberg

5 000 000 kr

Återvände till Luleå första gången 2000. Spelade 2001–04 i Toronto innan han kom tillbaka. Har fått sina pensionspengar utbetalda till Obol.

S. Lerner

2 700 000 kr

Kom till klubben 2005 och var tränare i två säsonger. Månadslön på 175 000 kronor och merparten gick till pensioner. Gjort upp i godo.

Spelare 1

2 700 000 kr

Veteran i klubben. Spelade enligt uppgifter tre säsonger med samma upplägg som Renberg och Lener. Oklart om han fått ut pengar redan.

Spelare 2

2 700 000 kr

Har ett långt förhållande med Luleå Hockey. Spelade enligt uppgifter fem säsonger med det omtalade pensionsupplägget.

Spelare 3

2 000 000 kr

Förstärkte klubben och fick samma upplägg som övriga. Han spelade enligt uppgifter under upplägget under tre säsonger. Är mycket orolig.

Spelare 4

1 900 000 kr

Ingick i samma pensionssystem som övriga. Spelade enligt uppgifter tre säsonger med det omtalade upplägget.

Spelare 5

1 000 000 kr

Spelat under många säsonger i Luleå Hockey. Var enligt uppgifter med ett år och fick sina pensionspengar utbetalda till Obol.

Spelare 6

1 000 000 kr

Tillhörde länge stommen i Luleå Hockey och var enligt uppgifter med ett år i det omtalade pensionsprogrammet. Oklart om han fått ut pengar.