Revanschsugna utbrytare siktar högt

SPORTBLADET

– och de ångrar inte satsningen.

De är revanschsugna OS-guldmedaljörer och utbrytare.

I världscuppremiären i sprint på lördagen ska Björn Lind och Thobias Fredriksson visa att satsningen utanför längdlandslaget burit frukt.

Både Björn Lind och Thobias Fredriksson hade mediokra säsonger förra vintern efter braksuccén i OS året före med två guld respektive ett guld och ett brons.

Och inför den här säsongen hände det ovanliga att sprintduon tillsammans med Mathias Fredriksson och Anders Södergren bröt sig ut landslaget under stort rabalder och ordnade ett eget träningsupplägg. Ett sidan-om-projekt som är tänkt att pågå i tre år, ända till OS-säsongen 2010.

Dagen före sprintpremiären i Düsseldorf är de överens om att då satsat rätt.

– Det har varit jättebra, man har fått lugn och ro att göra det man tror på, säger Björn Lind.

– Det har varit klockrent. Vi har jättebra support, säger Thobias Fredriksson.

Men efter att ha skrivit under det avtal med skidförbundet som krävs för att tävla i landslagets färger är de inte främmande för ett närmare samarbete med landslaget i framtiden. Något som nye landslagschefen Gunde Svan redan förklarat att han prioriterar.

– Målet är att fortsätta. Mekonomen tror på oss och är villiga att sponsra. Men det kan absolut bli så att upplägget blir annorlunda kommande år, säger Björn Lind.

– Är det någonting negativt så ska det vara att vi inte tränar i samma stora grupp. Det hade varit kanon att träna med killar som Emil Jönsson och Robin Bryntesson också, med deras entusiasm. Men samtidigt är det väldigt smidigt med en liten grupp.

– Alla vill ju samma sak, så det kommer säkert finnas möjligheter att hitta ett samarbete. Men det får vi ta efter säsongen, säger Thobias Fredriksson.

Den egna satsningen har fått en del sidoeffekter. Som att teamvallaren Mikael Book, som sparkades av skidförbundet i våras, är engagerad av Kanada nu när tävlingssäsongen drar i gång. Exempelvis får Thobias Fredriksson Lars Frykberg som vallare i landslaget i stället. Förut hade han just Book.

– Vi träffades första gången förra veckan. Vi har aldrig jobbat ihop. Det blir en ny grej, ny personkemi, nya dialoger, nya situationer, säger Fredriksson.

– Jag hade ju väldigt tajt kontakt med min förra vallare under lång tid, vi jobbade ihop i tio år.

Förra vintern åkte Fredriksson hem från VM i Sapporo efter att ha petats i individuella sprinten och Lind blev utan medalj. I sprintcupen slutade de 23:a respektive 26:a. Tunga fall efter OS-succén året innan.

– Jag var väldigt, väldigt revanschsugen i våras och början på sommaren. Sedan kommer man in i en arbetsfas. Men visst vill jag visa att jag kan fortfarande. Har man väl varit bra och presterat en gång så vill man dit igen, säger Fredriksson.

– Jag var krasslig nästan tre veckor i september, så jag har ingen aning om var jag står. Sommaren var okej, det är mina vader som inte riktigt håller för intervallträning. Klassisk gubbvad var det någon som sa. Men så har det varit i några år nu.

– Lite grann känns det som man vill ha revansch. Man vill ju vinna och lyckas, säger Björn Lind.

– Sprintvärldscupen är målet den här säsongen. Jag tror på en bra säsong. På något sätt så var jag inställd på att förra säsongen skulle bli en mellansäsong, att man inte skulle räcka till och nå samma nivå som året innan.

ARTIKELN HANDLAR OM