Samuraj i lusekofta

SPORTBLADET

Norrmannen Solberg: Jag är en krigare

1 av 2 | Foto: Krigare Petter Solberg (till höger) som samuraj tillsammans med spanjoren Dani Sordo. Solberg vann i Japan 2004 och hoppas på en repris i helgen.

Snart två år utan seger – men vändningen ska komma i Japan.

– Jag är en krigare, därför är det en träffande bild, säger ”samurajen” Petter Solberg.

Norrmannen vann i Japan 2004, men han har inte vunnit något lopp sedan 2005 och årets säsong har också varit en besvikelse.

Han är femma i VM, klart efter ledande Marcus Grönholm, Finland.

Men i Japan, på Subarus hemmaplan, inledde Petter Solberg med bästa tid på Shakedown.

– Jag vet inte alls vad vi kan förvänta oss, men jag ska göra mitt allra bästa, säger världsmästaren från 2003 till NTB och på presskonferensen sade han:

”Känslan är bra”

– Bilen har bara blivit bättre och bättre, men det är svårt att jämföra den sträcka vi körde för shakedownen med de övriga sträckorna. Känslan är bra...

Enligt Petter Solberg är anledningen till den tuffa säsongen att årets bil inte har hållit måttet. Han har kritiserat den och sin arbetsgivare vid ett flertal tillfällen och är mycket besviken över att nästa års bil inte är klar för att börja testas förrän om ett par veckor.

Det gör att han nästa år troligen kommer att tvingas vänta ännu längre på årsbilen 2008 än vad han gjorde den här säsongen då han fick den i vid den fjärde VM-deltävlingen.

– Vi hänger efter när det gäller det mesta, säger Petter Solberg till NRK.

– Ser man på Citroën har de testat bilen i ett och ett halvt år innan den börjar tävla.

”Ska undvika misstag”

Därför är det nu Citroën och Sebastien Loeb som jagar Marcus Grönholm i VM-ledningen och med hjälp av teamkompisen Daniel Sordo hoppas fransmannen på att ta in de fyra poängen som skiljer.

– Jag ska försöka att ta vara på de erfarenheter jag skaffade mig 2006 och undvika misstag, säger spanjoren till crash.net.

– Men jag vet inte om jag lyckas hjälpa Sebastien, men vi ska göra vårt bästa. Annars får vi ta igen det i de kvarvarande loppen.

Tre tävlingar återstår av årets VM-säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport