Cykelsport

”Stoppa alla proffslopp”

Av: 

Zendry Svärdkrona

SPORTBLADET

Vinokourov avslöjad som fuskare

DOPAD Till slut kunde inte Alexander Vinokourov gömma sin mörka hemlighet. I lördags åkte han dit i ett dopningstest. Han har bett att b-provet inte ska analyseras, vilket ses som ett erkännande i cykelkretsar. I går beslagtog den franska polisen väskor som tillhör kazaken. Cykelförbundets sportchef Hans Falk (infälld) kräver nu ett stopp för alla proffstävlingar tills årsskiftet.

Foto: AP/SCANPIX

Tysk tv har redan dragit sig ur Tour de France, VM i Stuttgart i september är hotat och i går kom nästa smäll för cykelsporten:

Stjärnan Alexander Vinokourov, 33, har avslöjats som fuskare.

– Sätt stopp för alla proffslopp tills årsskiftet! Som det är nu är tävlingarna helt ointressanta, säger cykelförbundets sportchef Hans Falk.

Alexander Vinokourov var en av förhandsfavoriterna till att vinna Tour de France, men en våldsam krasch i början av tävlingen gjorde att han tappade alla chanser till totalsegern.

Men han har kommit tillbaka den senaste veckan – med besked.

Han vann lördagens tempoetapp och det var efter den segern som kazaken testades positiv för bloddopning.

Vinokourov vann även måndagens bergsetapp innan förklaringen till succén – och den rekordsnabba återhämtningen från kraschen – kom i går eftermiddag:

Han är en fuskare.

Inte förvånad

Enligt hans stall Astana hade Vinokourov en onormalt hög andel röda blodkroppar i a-provet, vilket tyder på att cyklisten genomfört en blodtransfusion.

Kazaken har inte begärt att b-provet ska analyseras och det tolkas som ett erkännande i cykelkretsar.

– Man blir så otroligt förbannad, men det vore lögn att säga att jag är förvånad. Vinokourov har länge dragits med dopningsrykten, säger cykelförbundets sportchef Hans Falk.

Dragit sig ur tävlingen

I går genomförde fransk polis en husrannsakan mot det hotell i Pau där Astanastallet bodde och enligt uppgifter hittades flera ”intressanta väskor”.

Astanastallet har redan dragit sig ur tävlingen: ”Tourorganisatörerna har ombett oss att lämna tävlingen, vilket vi spontant accepterat”, skriver stallet i ett pressmeddelande.

– Förtroendet för cykel är inte längre noll, det är minus. Nu måste någonting göras. Vi har ett enormt jävla problem, säger Hans Falk.

Tourens ledare – och förmodade slutsegrare – Michael Rasmussen omgärdas också av dopningsrykten och han har redan stängts av från VM av danska cykelförbundet sedan han inte uppgett för danska cykelförbundet var han befunnit sig vid två tidpunkter.

– Jag tror inte att Rasmussen är ren, men juridiskt sett kan man inte göra någonting. Tyvärr, säger Falk.

”Ingen litar på sporten”

Cykelförbundets sportchef Hans Falk förespråkar drastiska åtgärder för att en gång för alla få slut på fusket.

– Sätt stopp för alla proffslopp tills årsskiftet! På så sätt visar man att man inte accepterar dopning. Under tiden ska man samlas och hitta lösningar på problemet.

Sporten är så otroligt nedsmutsad just nu att ingen ändå

litar på den.

Även Vinokourovs konkurrenter reagerade med avsky efter avslöjandet.

– Nu borde vi packa våra väskor och åka hem, säger David Millar.

Även han har tidigare varit avstängd för dopning

?

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Läs också:

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Cykelsport