”DE E BAR Å GAS PÅ”

SPORTBLADET

Jämförs redan med Stenmark – men förebilden heter Miller

Ingemar Stenmark myntade klassiska ”de e bar å åk”.

Nya slalomstjärnan Jens Byggmark, 21, förklarar sin taktik:

– Det är bara att gasa, säger han.

Två segrar på två dagar i klassiska Kitzbühel – två tävlingar som gjort Jens Byggmark till slalomstjärna och stort VM-hopp i Åre.

Men hans åkning är ingenting för de hjärtsvaga supportrarna.

Det handlar om ett riktigt yrväder från skidmetropolen Tärnaby.

– Hans åkning ser kanske lite hafsig ut, men det handlar faktiskt bara om modern skidåkning. Överkroppen fladdrar tillsynes okontrollerat, men det är för att han använder den till att ge skidorna mer fart, säger tränaren Matias Eriksson.

”Amerikanske kråkan”

Förebilden är superstjärnan Bode Miller. När han slog igenom kallades han för ”den amerikanske kråkan”, men hans skidåkning var fruktansvärt effektiv.

Och den har blivit stilbildande.

– Nu har inte Bode åkt så bra i slalom den här säsongen, men när han för två år sedan var som bäst var det ingen som kunde stoppa honom. Han gjorde som ingen annan och det gick riktigt fort, säger Matias Eriksson.

Och fortsätter:

– Jens har i grunden samma stil, men han har utvecklat Millers åkning ytterligare ett steg, tycker jag. Han åker säkrare och har ännu bättre fart. Det är Jens och i viss mån japanerna som är långt framme i utvecklingen.

Förra säsongen körde Jens Byggmark bara en världscupstävling – hans första någonsin – och i år har han inte varit utanför tiobästalistan en enda gång.

Segrarna i Österrike har dessutom fört upp honom till ledning i den totala slalomcupen.

– Det är otroligt att han orkade ladda om. Första segern är alltid speciell och han blev rejält uppmärksammad efteråt. Sedan går han och vinner igen…

”Jens är cool”

– Men Jens är cool. Han funderar inte så mycket, utan går bara ut och kör. Jag är inte direkt förvånad över att han lyckas, säger Eriksson.

Jens

Byggmark har under helgen charmat alla med sina kvicka repliker och trevliga framtoning.

Från anonym talang till firad stjärna – på två dygn.

– Folk här nere gillar honom. Segrarna har inte passerat obemärkt, om man säger så. Han går hem i stugorna, säger Matias.

I morgon väntar slalom i Schladming och Jens Byggmark är ute efter sin tredje raka seger i världscupen.

Det här gör Jens Byggmark till en vinnare

Se även:

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint