Alfelt: Kommer inte överleva utan internationella regler

SPORTBLADET

GÖTEBORG

I kväll skrivs historia i Scandinavium.

Första proffsboxningsgalan på 37 år i Sverige.

Amatörernas stora afton.

Likt Fylking stötte jag fram ett äntligen när kampsportsdelegationen gav New Sweden Boxing Promotion AB rätt att arrangera en gala med matcher mellan professionella boxare på svensk mark.

Inkonsekvensens tid var över – för mig har förbudstanken alltid varit antingen eller. Ingen boxning alls, alltså inte ens amatörvarianten, eller full acceptans.

Men trots att andra betydligt brutalare former av kampsport har tillåtits i vårt land blev det ett nja med så många förbehåll att kvällens arrangörer inte getts en ärlig chans.

Vi bjuds på en kuddkrigsgala

Vi bjuds på ett kvalitetsmässigt tveksamt startfält i en kuddkrigsgala förklädd till kittlande våldssport. Boxning går ut på att slå varandra på käften men så får det helst inte bli, därför då riskeras fortsättningen.

Mardrömmen vore att affischnamnet Åsa Sandell knockas på samma vis som förra sommaren då hon misshandlades av nigerianskan Ijeoma Egbunine och studsade i golvet tre gånger om innan domaren bröt.

Faktum är att Åsa Sandell trots all uppmärksamhet inte ståtar med någon särskilt bra meritlista. Hon blev känd för sin motståndare Laila Alis magiska efternamn och gjorde en mer än godkänd match mot den amerikanska världsstjärnan i Berlin för ett år sen.

Utöver det har nyblivna 40-åringen egentligen inte alls resultat för att bära upp ett helt lands professionella återkomst.

Hennes motståndare, amerikanska polisen Tiffany Carter, är 23,5 centimeter kortare än Åsa men vägde ett kg mer och har inte gått en match på fem och ett halvt år.

Då undrar man såklart vad kampsportsdelegationens beslut betydde när det skrevs så här:

”Delegationen vill i detta sammanhang särskilt peka på vikten av en jämn matchning av boxarna. På så sätt säkerställs att en boxare inte får möta en annan mer slagfärdig och erfaren boxare, varför skaderisken minskar.”

Snömos, alltså.

På pappret borde naturligtvis inte matchen Sandell-Carter enligt delegationens gällande reglemente få arrangeras i Sverige.

I verkligheten blir jag inte det minsta förvånad om den lilla polisen, härdad från gatornas brottslighet i USA, skickar långa Åsa till drömmarnas rike.

Dags att bryta vid en fetknock

Ett klassiskt problem i proffsboxning är att det aldrig går att bedöma en motståndare på förhand. Visst reser det runt slaktoffer som låter sig få på truten för att överleva, men jag har sett slaktoffer knocka storfavoriter.

Enligt det svenska fegbeslutet ska ojämna matcher brytas i kväll. En match blir aldrig ojämnare än sekundsnabb fetknock som helt lagligt dödar motståndaren.

Så dags att bryta då.

Kampsportsdelegationens beslut är ogenomtänkt. Proffsboxningen i Sverige kommer aldrig att överleva om den inte tillåts att följa de skrivna och oskrivna regler som gäller i resten av världen.

Stoppandet av Armand Krajnc är ett bevis på det moment 22 som beslutet försatt utvecklingen i. Friskförklarade Krajnc fick ingen licens för att man tror att han skulle riskera en skada 20 år framåt i tiden om han fick vara med i kväll.

Jag kan garantera att flera av dem som är med och slåss i Scandinavium i kväll inte kommer att må särskilt bra om 20 år. Det säger mig såväl erfarenhet som förnuft. Boxning är självklart inte nyttigt, men om allt onyttigt ska förbjudas helt eller delvis skulle vi inte få göra särskilt mycket.

Välkommen till verkligheten – nästan...

När proffsboxningen stoppades i Sverige berodde det mer på det ekonomiska skumrasket omkring sporten än själva brutaliteten.

När nu en av arrangörerna misstänks för omfattande oegentligheter säger proffsboxningskomissionens ordförande Björn Rosengren:

– Vi kan inte ta reda på vad alla anställda har haft för sig.

Det var faktiskt precis den uppgiften kommissionen hade.

Att sen ingen är skyldig förrän han dömd är en helt annan sak.

Fast en doft av den stora provärlden gav det allt. Där är nästan alla dömda. Bara en misstanke räknas knappt.

Välkomna till verkligheten - nästan...

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning