Du är en floskel Anrell...

SPORTBLADET

Niklas Jihde i ny krönika – bara på sportbladet.se: ”Fräckt med en röstkupp”

De senaste veckorna har svenska idrottshjältar och kryddan av det fina idrottsfolket figurerat flitigt i media, både i maffiga årskrönikor och på flotta Idrottsgalan i Globen.

Tänk att få bli inbjuden till den stora födelsedagsfesten – Idrottsgalan, få skymta till i TV tillsammans med legender som Brolin, Ravelli och Frank Andersson.

Det hade varit stort.

Det är verkligen underbart att få avnjuta en hel timmes årskrönika med nostalgi från alla dessa otroliga framgångar som presterats av idrottsutövare från vårt avlånga lilla land.

Tyvärr räckte vår insats i hemma-VM inte ända fram för att ta hem kategorin Jerringpriset. Tycker dock det var helt okej att Susanna Kallur blev folkets favorit och plockade hem den tunga utmärkelsen. Det var stort att vi ens blev omnämnda i samma andetag som Tre Kronor, Kallur, Curlinglandslaget (damer) och Anja Pärson. Hade dock varit otroligt fräckt om idrottens svarta får – innebandyn - gjort en Åshöjdens BK, det vill säga en röstkupp och uppmanat alla Sveriges 100 000 innebandyspelare att lägga sin röst på oss. Det hade varit oerhört läckert att skåda minen på de höga hönsen inom idrotten – när ett gäng luffare (ibland känns vi som det) hade stegat fram och tackat hans kungliga majestät för den fina glaspokalen, inför miljoner Tv-tittare. Det får blir om två år i stället, efter nästa VM-guld.

Det är förstås lite ironi i mitt sätt att utrycka mig, men faktum är att jag börjar bli ordentligt negativ till den mobbning som vi utsätts för. Innebandyn är inte ett litet barn längre – vi förtjänar samma behandling som övriga idrotter. Det jag tänker på är hur det ens är möjligt att vi inte ens nämndes i SVT:s årskrönika 2006. Sverige hade då spelat hem ett nytt VM-guld på hemmaplan, inför över 12 000 åskådare. Finalen mot Finland är den bästa innebandymatch som någonsin har spelats, den hade allt. Hela turneringen sändes i SVT, så det kan ju inte ha varit brist på bilder som gjorde att Kjell Kjellman helt ignorerade den. Nej, det är ju bättre att visa lite härliga humoristiska inslag med komikern Jörgen Mörnbäck. Väl utfört arbete, verkligen!

När även Idrottsgalan skulle skoja till det hela med ett inslag där en förställd Göran Zachrisson drog skämt efter skämt, så var innebandyn naturligtvis ett av påhoppen. Frågan i inslaget var vem som kom ihåg att vi hade vunnit guld i just Globen 2006. De som har koll på skillnaden mellan en fotboll och en innebandyboll – alltså de flesta idrottsintresserade, har nog även koll på att vi vann VM-guld på hemmaplan. Inslaget var dock väldigt roligt, verkligen!

Det positiva för innebandyn är att vi, till skillnad från andra idrotter, bara blir större och starkare för varje år som går. Det räcker att gå på en Elitseriematch för att se att den nya generationen är på gång. För de ungar som fått innebandy som en livsstil, de vill se och läsa om just sin idrott. Snart tvingas till och med gamla uvar som Kjell Kjellman och Lasse Anrell att ta sporten på allvar – bara vänta och se.

Ja, just det – Lasse Anrell hade mig som etta på sin ärofyllda floskellista senast. Jag hade i en intervju sagt så här efter vårt guld i Europacupen. ”Det här är ju första gången som AIK spelar ute i Europa” Avd Den stora innebandyvärlden. Jag har faktiskt försökt förstå mig på vad som är floskeln i den mening, har dock inte lyckats. Vad jag vet så var det första gången som AIK-innebandy spelade i Europacupen. Det gäller att någon gång skilja på fotbollar och puckar, även för Anrell.

Jag passar i stället vidare en fråga till Anrell, Avd den stora innebandyvärlden – Vilket av följande länder var inte med i Innebandy-VM 2006: a) USA b) Korea c) Färöarna.

Pris: En signerad innebandyboll.

Niklas Jihde ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy