Portade tränaren fick hemlig hjälp

SPORTBLADET

Såg Sverige ta andra VM-bronset

Foto: Brons x 2 Från avstängda till VM-medaljörer. Ida-Theres Karlsson tog sitt VM-brons i lördags – i går var det Helena Allandis tur. Svenskorna stängdes tidigare av efter en protest mot att deras tränare Mikael Karlsson inte fick följa med på tävlingarna. I går fanns Karlsson med – och coachade från läktarplats. En hemlig sponsor ställde upp och betalade hans resa till Kina.

I lördags tog Ida-Theres Karlsson VM-brons och i går gjorde Helena Allandi om bedriften.

På läktaren satt deras bannlyste tränare Mikael Persson och gav dem stöd under matcherna.

Ditflugen av en hemlig sponsor.

- Jag fick ett samtal och personen i andra ändan gav mig en biljett till Kina och även bra boende, säger Mikael Persson till Sportbladet.

Brottningsbråket började med att förbundet ersatte förbundskaptenen Mikael Persson med Patrik Johansson.

Affischnamnen Ida-Theres Karlsson och Helena Allandi vägrade acceptera att deras tränare - Mikael Persson - inte fick åka med på tävlingarna och stjärnorna stängdes av i tre månader av förbundet sedan de struntat i en tävling i Frankrike.

"Hoppades på medalj"

Konflikten är långt ifrån löst, men Ida-Theres Karlsson och Helena Allandi åkte till VM i Kina ändå - och båda åker hem från Kanton med medaljer.

- Jag hade väl hoppats på medalj, men vågade inte riktigt tro på att det skulle gå vägen. Men nu sitter man här och jag är naturligtvis jätteglad, säger Helena Allandi.

När Sportbladet når den nyblivna VM-medaljören firar hon bronset tillsammans med Ida-Theres och Mikael Persson.

- Jag är ju inte ackrediterad, men jag köpte biljett och försökte coacha tjejerna från läktaren. Det gick bra, det var inte så livat i hallen, säger Persson.

Okänd sponsor

Han är bannlyst från landslaget och det var nära att han inte kunde åka till VM i Kina.

- Förra fredagen kom ett samtal till mig. Personen i andra luren sa: tjejerna klarar inte det här utan dig, jag betalar, åk. Det är en person som inte har någonting med brottning att göra, säger Mikael Persson.

Han ser ingen lösning på konflikten.

- Just nu handlar det bara om prestige, vilket är jäkligt tråkigt. Men jag kommer att jobba med tjejerna med OS som mål, oavsett om jag måste bekosta allt själv, säger Mikael Persson.

Uppladdningen inför OS 2008 i Kina är i full gång.

Svenska brottningstjejerna verkar trivas i landet.

- Vi ska komma hit och vara ännu bättre nästa gång, säger Helena Allandi till Sportbladet.

Patrik Thornéus