Blödande Dick sänkte Skellefteå

Av: Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Skellefteå chanslöst mot Djurgården

Förra året var han omskriven för kontraktskrånglet som stoppade honom från spela i hockeyns högsta serie.

Nu är det för målen.

Dick Axelsson gjorde två och passade till ett när Djurgården slog Skellefteå med 4–0 (2–0, 2–0, 0–0).

Axelssons fjolår var lika snurrigt som Skellefteåförsvaret i Hovet på tisdagskvällen. Huddinge och Djurgården tolkade inte arbetslagstiftningen på samma sätt, vilket gjorde att talangen med Mälarhöjden/Bredäng som moderklubb inte fick spela ishockey på två månader.

När han väl fick spela så var det för Huddinge i allsvenskan.

Men att elitseriedebuten fick vänta i ett år var kanske bara bra.

– Jo jag kan ha tjänat på det eftersom jag fick så mycket speltid i Huddinge. Jag fick spela mot vuxna och utvecklades mycket, menar Axelsson själv.

Två mål

Under höstens första fyra matcher har 20-åringen visat att han håller elitserieklass. Mot HV71 i lördags svarade han för en assist och målet som gav Djurgården 4–4 i Jönköping – den enda poäng som Djurgården tagit dittills i årets elitserie.

På tisdagen ordnade Axelsson tre poäng till.

Han sköt både 1–0 och 2–0 för hemmalaget i första perioden:

Vid ettan höll han kallt inne pucken, gjorde en dragning i sidled runt Andreas Hadelöv och petade in pucken i öppen bur.

Vid andra målet kom Djurgården tre mot en i en kontring och Axelsson avslutade distinkt från nära håll.

– Jag fick fina passningar vid båda målen. Men det är skönt att få göra mål så här tidigt på säsongen. Förra året var det mest kedjan med Patric Hörnqvist och Fredrik Bremberg som producerade, nu är vi två kedjor som gör poäng.

Axelssons kedja med Kristofer Ottosson och Niklas Anger var på isen igen vid 3–0-målet. Axelsson fick en assist när Ottosson styrde in ett skott från backen Timmy Pettersson. Thomas Johansson kanonsköt sedan 4–0 och när Skellefteå inte kunde överlista Djurgårdens målvakt Daniel Larsson trots två man fler på isen var matchen definitivt avgjord.

Sänkte Axelsson

Men efter att Axelsson sänkt Skellefteå så sänkte Skellefteå Axelsson. Per-Anton Lundström gav uttryck för den kollektiva frustrationen när han träffade Axelsson med en armbåge i ansiktet bara sju sekunder in i slutperioden. Det gav Lundström matchstraff, medan en blödande Axelsson fick lämna rinken för att få vård.

– Jag fick sy tre stygn och har lite ont i huvudet, men det är ingen fara, sade Axelsson till pressen efter matchen samtidigt som blodet sipprade fram mellan de glesa stygnen på överläppen.

De 4732 åskådare i Hovet fick varken se Axelsson eller något mål under de resterande delen av slutperioden. Daniel Larsson motade samtliga 30 skott och utsågs till matchens bäste spelare.

– Ja, deras målvakt tog ju allt, sammanfattade sade Skellefteås tränare Per-Erik Johnsson, som var mycket kritisk till det egna lagets spel:

– Jag be publiken om ursäkt, jag vet att det var många med anknytning till Skellefteå här. Vi skäms att vi inte kunde prestera bättre.

Publicerad: