Källström inhoppare när Lyon vann

SPORTBLADET

Elmander skadad – tvingades utgå

Lyon (TT)

Kim Källström inbytt.

Johan Elmander utbytt skadad.

Landslagsstjärnorna hade olika roller i Frankrike på lördagen, men fick båda tre poäng.

Foto: Johan Elmander firar ett mål tillsammans med Fode Mansare. Elmander tvingades senare utgå.

Med tio minuter kvar äntrade Kim Källström planen på Stade Geoffroy-Guichard i det klassiska Lyonderbyt mellan 2000-talets dominanter Lyon och mesta mästarna St Etienne. Strax därpå avgjorde regerande mästarklubben Lyon och vann med 2–1 trots att de missade en straff i slutskedet.

Källström bjöd inte på någon briljant frispark likt den mot Island i onsdags. Men djupledspassningarna satt som i Reykjavik från svenskens vänsterfot och det höll på att bli matchavgörande. Källström spelade fram Florent Malouda som fri ramlade i straffområdet. St Eitienne-försvararen fick rött kort och brassen Juninho drömläge från straffpunkten. En medioker straff och bra räddning senare såg det dock ut att bli syndabocksstämpel på brassen.

Men han fick sista ordet.

2–1-målet i 89:e var matchens sista och Källström och hans lagkompisar kan nu konstatera att ett nytt mästerskap ligger för deras fötter. Åtta segrar och en oavgjord på de nio första omgångarna gör att de skiljer sex poäng ner till Marseille. En bättre start på säsongen har inget lag i Frankrike haft sedan 1956.

Johan Elmander startade för sitt Toulouse i segermatchen hemma mot Valenciennes. 3–0 slutade matchen och samtliga mål kom första halvtimmen av matchen. Strax efter 3–0-målet tvingades Elmander, delaktig i 1–0-målet, utgå på grund av skada. Den svenska anfallaren fick en känning i baksidan av låret som gjorde att han utgick. Laget hade dock inga problem att hålla ställningarna.

Lika bra har inte Christian Wilhelmsson. Det snygga målet mot Island i onsdags tog inte ”Chippen” närmare spel i sitt Nantes. Laget förlorade med 0–1 hemma mot Sochaux och svensken fanns inte ens med på bänken i hemmalaget.

TT