”Bästa åkarna har ett ansvar att ställa upp”

Kritiken mot Charlotte Kalla – kan tvingas ställa upp

avMartin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Charlotte Kalla och Ebba Andersson nobbar Tour de Ski.

Men i framtiden kan åkarna tvingas att åka touren.

– Jag tycker att förbundet har ett ansvar att de bästa åkarna ställer upp i säsongens viktigaste lopp, säger Jürg Capol, marknadsdirektör på Fis, till Expressen.

I dag inleds Tour de Ski i italienska Toblach.

Men tävlingarna har störts av ett ihåligt startfält där Sverige saknar namn som både Charlotte Kalla och Ebba Andersson medan Stina Nilsson kommer att bryta touren.

Och det har fått några av sportens allra största stjärnor att rikta skarp kritik.

– Om jag som åkare säger "sorry, jag nobbar för att åka fort på VM i stället" har vi snart igen produkt kvar längre. Det är mitt jobb som åkare att köra de här loppen. Vi har en skör produkt som vi måste ta hand om, sa norrmannen Martin Johnsrud Sundby nyligen.

”Förbundet har ett ansvar”

Och beslutet gillas inte heller av internationella skidförbundet (Fis).

Organisationen vill nu se en förändring och tvinga de olika nationella förbunden att deras bästa åkare kommer till start.

– Självklart har det en påverkan på antalet tv-tittare när inte de största stjärnorna är med. Jag tycker att förbundet har ett ansvar att de bästa åkarna ställer upp i säsongens viktigaste lopp, säger Jürg Capol, marknadsdirektör på Fis, till Expressen.

Capol säger att Fis inte kan tvinga åkarna att ställa upp, men menar att förbunden borde sätta mer press på till exempel Charlotte Kalla.

– Varje nationellt skidförbund säljer ju sponsorrättigheter till sina åkare. Men så ställer de inte upp och jobbar. Jag menar, har du betalt för reklam på svenska landslagets dräkter vill man som sponsor att de åkarna ska åka de här loppen.

– Annars vill man nog som inte betala så mycket i fortsättningen.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad: