Beskedet: Fyra förbund får minskat stöd

avMartin Tolén

SPORTBLADET

Sportbladets granskning visade att flera specialförbund lät nerlagda föreningar stå kvar i listorna för att få ta del av Riksidrottsförbundets bidrag.

Nu får fyra förbund minskat ekonomiskt stöd 2019.

– När villkoren inte uppfylls för medlemskap som eget förbund finns flera alternativ för att de mindre idrotterna ändå ska finnas kvar i idrottsfamiljen, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Foto: Urs Flueeler / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

I maj 2017 visade Sportbladets granskning ”Orent spel” att sex stycken specialförbund lät nerlagda föreningar stå kvar i listorna för att uppfylla de minimikrav som Riksidrottsförbundet satt upp om att minst ha 25 aktiva föreningar runtom i landet.

När Sportbladet konfronterade småsporterna med siffrorna var Stefan Klinthäll på Dragkampförbundet den ende som öppet medgav att de låg under 25.

– Men ska vi bara ha hockey, innebandy och fotboll eller satsa på mångfald? Ska alla små idrotter väck? Det är en fråga om folkrörelse eller spetsidrott och då föredrar jag folkrörelse, sa han då.

Får minskat ekonomiskt stöd

Nu har granskningen lett till att fyra specialförbund får minskat ekonomiskt stöd 2019.

Förutom Dragkampsförbundet får även Kälksportförbundet, Landhockeyförbundet, Racerbåtförbundet klara sig utan delar av det ekonomiska stödet RF delar ut varje år för att inte ha uppfyllt minimikraven om 25 aktiva föreningar.

– Det är idrottsrörelsens absoluta styrka att vi kan erbjuda en mångfald av idrotter. Det vill vi naturligtvis göra även framöver. Men det är en självklarhet att villkoren för medlemskap uppfylls och att det statliga stödet fördelas rättvist. När villkoren inte uppfylls för medlemskap som eget förbund finns flera alternativ för att de mindre idrotterna ändå ska finnas kvar i idrottsfamiljen. Exempelvis att de blir en del av ett annat, större förbund, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM