Sjödin om döde Kenneth To, 26: En stor tragedi

avKristoffer Bergström

För tre månader sedan simmade Simon Sjödin och Kenneth To på banorna intill varandra på VM.

Nu är 26-årige Kenneth död.

– Det är chockerande nyheter, säger Sjödin.

13 december 2018. Föga förvånande tar startraketen Kenneth To direkt kommandot i VM–semifinalen på hundra meter medley. Simon Sjödin på banan utanför är direkt en halvsekund efter och hämtar aldrig in avståndet.

To går till final, Sjödin slås ut.

Svensken tackar Hongkongbon och lämnar bassängen, ovetande om det orimliga som kommer att hända tre månader senare, att det här är sista gången de möts.

”Det tar hårt på mig”

19 mars 2019 vaknar Simon Sjödin till beskedet att Kenneth To är död. Orsaken är okänd, men efter ett träningspass i Florida hade han mått dåligt och förts till sjukhus där livet inte gick att rädda.

– Det kom upp en återblick från VM-finalen 2012, när Ryan Lochte slog världsrekord och jag simmade bredvid To. Det loppet har jag sett några gånger. Ena stunden är man där, andra stunden är man det inte. Det tar hårt på mig, säger Sjödin.

Vad minns du av loppet för tre månader sedan?

– Att han stack iväg direkt. Han var nog en av de bästa startarna i världen. Att han är död är chockerande nyheter. Vi är en ganska stor simmarfamilj och alla sörjer. Framför allt att han är så ung, att det kom helt plötsligt. Det är en stor tragedi.

”Alltid ett leende på läpparna”

Kenneth Fo föddes i Australien och valde 2016 att börja tävla för Hong Kong. Han tog VM-silver 2013 och tränade med OS 2020 som mål.

I sociala medier har flera simmare uttryckt sin bestörtning över dödsfallet. Yvette Kong kallar Kenneth ”en inspiration och en fantastisk själ”, Alia Atkinson skriver ”du har alltid lett i motgångarnas och prövningarnas ansikte”.

Simon Sjödin känner igen beskrivningarna av den optimistiske, kortväxte och träningsvillige killen.

– Jag kände inte honom personligen men vi har varit konkurrenter och har rejsat mot varandra de senaste tio åren. Jag har alltid uppfattat honom som en glad människa som alltid hade ett leende på läpparna och njöt av det han gjorde. Han älskade sporten simning. Det minns jag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning