Säsongens första seger över Tjeckien

Publicerad:
Uppdaterad:

Övertygande spel av Tre Kronor

STOCKHOLM

Fjärde gången gillt.

Efter drygt nio månader med förluster slog Tre Kronor Tjeckien med 4-1 (2-1, 1-0, 1-0).

- Jag är väldigt nöjd med matchen, sade förbundskapten Hardy Nilsson.

Foto: Scanpix

Sverige mot Tjeckien har den här vintern varit liktydigt med förlust. I Ceska Pojistovna Cup vann Tjeckien med 6-5, i Karjala Cup blev det 5-2 och i Baltika Cup var slutresultatet 2-1.

Men när Euro Hockey Tour kom till Stockholm vände Tre Kronor trenden. Inför 7 529 åskådare i Globen blev det äntligen svensk seger.

Hardy Nilssons landslag stod för farten och fantasin - men också för de missade möjligheterna. Trots kraftigt spelövertag och en magnifik svensk första period visade resultattavlan bara ledning med 2-1.

- Det var långt närmare 3-0 än 2-1. Men vi spelade verkligen bra under de första tio minuterna, sade en nöjd Nilsson efteråt.

Hans Tre Kronor var fullständigt överlägset i början av inledningsperioden. Det spelade ingen roll hur många man det var på isen - Sverige dominerade ändå.

Och han som avgjorde mot Kanada visade vägen mot Tjeckien. I numerärt underläge tog Niklas Andersson pucken på egen blålinjen, åkte och åkte, skar snyggt in och satte säkert 1-0 mellan benen på Adam Svoboda.

Dominant

Andersson, som stod för ett mål och den avgörande straffen när Sverige slog Kanada med 4-3 i tisdags, dominerade Globen även på torsdagen och fick priset som matchens lirare.

- Det fungerade bra för vår femma. Ibland har man flyt och då trillar puckarna in, sade Andersson med göteborgsk självklarhet.

Den 31-årige Frölundaforwarden gjorde själv 1-0 och var på isen när Sverige genom Johan Davidsson i power play gjorde både 2-0 och 3-1. HV-spelaren rakade in båda målen på returer efter backskott, ett i mitten på första perioden och ett i spel fem mot tre i mitten av den andra.

Men mellan de båda målen lyckades ett tamt Tjeckien reducera via ett backskott från Frantisek Kucera, också det i numerärt överläge.

Men Hardy Nilsson behövde aldrig bli orolig. Det blev varken jämt eller spännande. Tre Kronor var taggat och Tjeckien tamt. Sverige vann skotten med 33-20 och matchen med 4-1 - och båda sifferdifferanserna kunde ha varit större.

- Vi ville spela på 3-1 i sista perioden, men utan att backa hem för mycket och i stället få in pucken djupt i tjeckernas zon.

Förbundskaptenens taktik lyckades fullt ut. Tjeckien sköt bara tre skott på mål under slutronden.

Toppar tabellen

Sveriges första- och andraformation fungerade utmärkt. Kvintetten med Magnus Johansson, Ronnie Sundin, Johan Davidsson, Mika Hannula och Niklas Andersson var inne på Sveriges första tre mål framåt.

- Johansson, Sundin och Andersson är samspelta i Frölunda. Om man sedan har spelare som Davidsson med hans målsinne och Mika Hannula med sin energi...ja, det var ingen överraskning för mig att de fungerar så bra ihop.

Också förstakonstellationen med Ricard Persson, Thomas Rhodin, Jörgen Jönsson, Peter Nordström och Magnus Wernblom skapade ständigt nya målmöjligheter och prisades av förbundskaptenen.

- Jag tycker att Peter Nordström var för jäkla bra och Jörgen Jönsson visade vilken klok spelare han är, analyserade förbundskapten Nilsson.

Däremot hade de övriga två femmorna svårare att mobilisera samma tunga tryck i tjeckernas zon, även om fjärdefemmans Magnus Kahnberg var den som fick fastställa slutresultatet i tom bur då fem sekunder återstod.

Efter två raka segrar toppar Sverige tabellen i Sweden Hockey Games tillsammans med Ryssland. På lördag väntar match mot Vladimir Pljusjtjevs talangfulla och ungdomliga manskap innan Tre Kronor avslutar turneringen med match mot ärkerivalen Finland på söndag.

Lars Markusson/TT

Publicerad: