Svensk succé i skridsko-VM

SPORTBLADET

Svenskt rekord och nionde plats för Johan Röljer

GÖTEBORG (TT)

Svenskt rekord på 5 000 meter på svensk bana.

Garanterad plats på avslutande 10 000 meter.

Johan Röjler är på väg mot sitt bästa skridsko-VM hittills.

- Jag är mycket nöjd med min dag.

Foto: På VÄG MOT STORDÅD Johan Röljer ligger nia och är på väg mot sin bästa insats någonsin i VM.

När skridsko-VM inleddes på lördagen i den nya Rudhallen i Göteborg fick ende svenske deltagaren Johan Röjler bästa tänkbara öppning.

Redan på inledande 500 meter märktes att något var på gång. Johan som startade redan i andra paret gjorde ett mycket bra lopp och slutade på 16:e plats på tiden 38,04. Distansen vanns av holländaren Ids Postma på 36,89.

- Jag har aldrig tidigare varit bland de 20 bästa på 500 meter, sade han efteråt.

- Det kändes redan när jag gled in på isen att det skulle gå bra.

All nervositet borta

Den nervositet som Johan känt de senaste dagarna inför tävlingarna hade försvunnit och kvar fanns bara viljan att satsa för fullt.

- Jag sov lite dåligt i natt också, men när jag vaknade kändes allt bra.

På 5 000 meter startade Johan redan i första par och hade alltså inga andra tider att gå på. I stället kunde han helt avslappnad göra sitt eget lopp och ett sånt lopp sedan. Tiden, 6.55,32, är sju sekunder bättre än Johans eget svenska rekord på svensk bana som han satte för ett par veckor sedan.

- Det blev ett jämnt och bra lopp och jag kände mig väldigt mjuk i kroppen.

Något varvschema hade inte Johan satt upp inför loppet, utan den enda föresatsen han hade var att komma i mål under sju minuter. Han började i högt tempo, som dämpades efter fyra-fem varv, för att ökas mot slutet.

- Det var bara att köra. Jag tog i allt vad jag hade. Under de sista två varven tänkte jag bara på att jag hade missat 10 000 meter i EM bara för att jag var en hundradels sekund för långsam på 5 000.

- Det ville jag inte vara med om igen.

''Mina bästa hittills''

Nu behövde Johan aldrig oroa sig. Hans 5 000 meter var så starkt att han kom på sjunde plats på distansen och nionde plats i sammandraget efter den första dagen.

- Jag är mycket nöjd med mina två lopp. Även om jag gjort bättre tider på högre höjd så är nog dessa två lopp mina bästa hittills.

Johan Röjler var så nöjd med sin insats så att han gjorde vågen inför den svenska hejaklacken.

- Vilket otroligt stöd jag fick från publiken. Det var härligt att åka inför familjen och min egen fan-club.

Efter den första dagen är det tre holländare i täten i sammandraget. Leder gör Ids Postma före Rintje Ritsma och med Gianni Romme på tredje plats. Storfavoriten Romme är 0,81 sekund efter inför 1 500 meter. Johan Röjler är 4,04 sekunder efter Postma.

Leif Brändström/TT