Svenskt styrkebesked på jaktstarten

avAndreas Käck, Anna Rydén, Per Bohman

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Två svenskor topp tio.

Efter succén i jaktstarten hade legendaren Magdalena Forsberg, 50, svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Jag blir nästan våt i ögonvrån, säger hon i Eurosport.

Hanna Öberg, 22, hade övertygat i lördagens sprint och fick därmed fina förutsättningar inför måndagens jaktstart. Hon gick ut som sjua och var det stora svenskhoppet inför loppet.

De svåra förhållandena – iskalla, hårda vindar – gjorde dock att hon fick problem på skjutvallen. Tre bom i de liggande skjutningarna grusade hennes medaljdrömmar.

Men hon kom tillbaka starkt, sköt rent i stående – och gick i mål som femma.

– Efter liggande skyttet bestämde jag mig för att ”nu är det dags att skärpa till sig” och det gjorde jag verkligen. Jag är jättenöjd att jag satte alla skott i stående, säger Öberg efteråt.

Nu har hon alltså kommit sjua respektive femma i sina två första OS-lopp.

– Det känns jättekul, verkligen.

1 av 6

Forsberg nära tårar

Även Mona Brorsson, 27, övertygade stort och kunde tack var en enda bom avancera hela 17 placeringar och gå i mål som tia.

– Jag är supernöjd! Att bara ha en bom i de här förhållandena … jag är faktiskt riktigt stolt över mig själv, säger hon.

I Eurosports tv-sändning satt legendaren Magdalena Forsberg och kämpade för att hålla tillbaka tårarna.

– Det var ett otroligt bra lopp. Jag blir nästan våt i ögonvrån. Det här hade jag inte räknat med, säger hon om den svenska succén.

Öberg och Brorsson gläds över berömmet.

– Det är jättekul att man kan beröra. Som liten har jag själv sett upp andra åkare. Och jag vill ju få andra att känna det som jag kände när jag såg dem, säger Öberg och får medhåll från Brorsson:

– Det värmer jättemycket. Hon (Forsberg) har varit en av mina förebilder och det är en person som jag ser upp till, säger Brorsson.

Drömmer om medalj

Tyskan Laura Dahlmeier tog hem guldet, slovenskan Anastasija Kuzmina fick silver och fransyskan Anais Bescond brons.

Sverige må ha blivit utan medaljer den här gången men formbeskeden gör att man på allvar vågar drömma inför framförallt stafetterna.

– Vi är inga medaljfavoriter, det finns många lag som är bättre på pappret – men visst har vi möjlighet om alla fyra har riktigt bra sträckor, säger Hanna Öberg.

Mona Brorsson håller med:

– Vi är verkligen på gång nu. Vi visar att vi kan vara med där uppe i toppen. Har vi en bra dag så är allting möjligt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM