Wislander: Det här glömmer jag aldrig

Publicerad:
Uppdaterad:

Tog avsked efter tolv år i Kiel - hyllades hela natten

KIEL

Det var ett avsked som inte lämnade ett öga torrt.

Världens genom tiderna bäste handbollsspelare tog farväl av Kiel efter tolv säsonger - och han gjorde det till tonerna av Abba.

- Det här glömmer man aldrig. Absolut en av de största upplevelserna jag har haft som idrottsman, säger Magnus Wislander, 38.

Visst, alla vet att han är en jätte i handbollsvärlden.

Men att han är så stor som han är i Kiel kunde vi inte ens fantisera om.

Över 10 000 struntade i Tysklands premiärmatch i VM och valde i stället att hylla deras älskade "Max" - han kallas så eftersom tyskarna inte kan uttala gn-ljudet - i Ostseehalle.

- Otroligt, säger Magnus Wislander och skakar på huvudet.

Lördagen i Kiel går in under topp tre i minnen för den svenske handbollslegendaren:

Första VM-guldet 1990.

Första guldet med Kiel i tyska ligan 1994.

Avskedet i Kiel 2002.

Mitt i allt kaos av starka känslor var han kanske lugnast av alla.

Efter jippomatchen mot ett världslag, coachat av Bengt Johansson, ställdes hela familjen Wislander på ett podium mitt i den fantastiska handbollsarenan för att ta emot hyllningar från allt och alla.

Men det var inte nog med det.

Hyllad med Waterloo

På kvällen väntade en spektakulär fest på restaurangen och innediskoteket med det lämpliga namnet Max. Sittandes på scenen tillsammans med sin fru fick Magnus uppleva lagkamraternas hyllningar i form av uppträdande som var mer eller mindre bra. Höjdpunkten var definitivt Staffan Olsson, Stefan Lövgren, Johan Pettersson och Mattias Andersson som - ABBA. Inte minst för att de sjöng Waterloo själva utan att köra med playback...

Stefan Lövgren drog sedan igång publiken med Gyllene Tiders klassiker "Sommartider" - Wislanders favoritlåt - och hela lokalen gungade i takt.

- Jag har till och med lärt dom att prata lite svenska i Kiel. När 18 000 kom till Rådhusplatsen efter att vi vunnit ligan i år och skrek "Tack Magnus" var det rätt häftigt.

Nu blir det RIK, landslaget - och kanske, kanske ett nytt OS.

38-åring som vunnit sex VM- och EM-guld

Stefan Alfelt

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN