Proffskarriären är över då gör fru Wislander comeback

SPORTBLADET

Camilla, 38, är Partilles nyförvärv i division 1: Hon är elitmässig

GÖTEBORG

- Handboll är för roligt för att sluta med.

Säger Wislander, 38.

Inte Magnus, utan hustrun, Camilla.

Nu gör hon som maken, comeback i svensk handboll.

Foto: ANNA CLARÉN/BLR FOTOGRAFERNA
TITTAR SNETT PÅ HUSTRUN..? När Magnus Wislander blev proffs i tyska Kiel 1989 slutade Camilla med handbollen. Nu när familjen har flyttat hem har hon tagit upp handbollspelandet igen. Kommande säsong kommer hon att spela med Partille i division 1. Vi kan komma långt med vår rutin , säger fru Wislander.

Med efternamnet Häverby vann hon två SM-guld med Tyresö och gjorde 57 landskamper under 1980-talet.

Då hade Camilla redan träffat Magnus Wislander ett par år tidigare i samband med Sweden Open i Norrköping.

1989, bara 25 år gammal, tog hon beslutet att lägga av med elithandboll.

– I den vevan blev det klart med att Magnus skulle bli proffs i Tyskland. Dessutom hade vi inget bra damlandslag. Det hade inte blivit bättre om jag hade fortsatt, säger Camilla.

1990 födde hon dottern, Therese.

– Jag har aldrig ångrat att jag la av med handbollen på den nivån då. Jag tycker inte att det går att kombinera barn och elitidrottande.

Det finns ju elitidrottskvinnor som klarat det.

– Dom är få undantag. Jag ville inte missa allt det som man kan påverka i ett barns liv, de första åren tillsammans.

Det finns nog en del idrottskvinnor som tycker att du har fel.

– Mycket möjligt. Men förutsättningarna för tjejer som fött barn finns inte. Damklubbarna har inte pengarna som skulle krävas för att lösa alla de praktiska bitarna. Och i mitt fall blev det ännu svårare med en kille som spelade på elitnivå. Jag var aldrig beredd att missa värdefull tid med våra barn.

Spelade i tyska div 4

När Magnus Wislander gjorde succé i Kiel fick också Camilla proffserbjudanden från tyska klubbar. Men hon tackade nej.

Paret har ytterligare två barn, Veronica, nu tio år, och Daniel, 6.

– Jag la inte av med handbollen helt. Jag spelade med TUS Holtenau i tyska fjärdedivisionen. Vi tränade en till två gånger i veckan och spelade matcher. Det var mitt sätt att träffa kompisar, säger Camilla.

När det blev klart att Magnus Wislander skulle återvända till Sverige, Göteborg och Redbergslid kom Camilla snabbt i kontakt med Partille IF:s damlag.

– Det var Anna-Pia Bäckegren (gift med Anders) som tjatade på mig.

Slutade för 13 år sedan

Partilles damlag består till stor del av tjejer där många tidigare spelat på högre nivå, men som när de bildat familj och skaffat barn trappat ner på handbollsspelandet.

– När jag sa ja till att vara med och spela låg laget i division två. Det tyckte jag var en rimlig nivå. Så gick de och vann serien förra säsongen. Jag trodde länge att de skulle tacka nej till platsen i ettan, säger Camilla med ett skratt.

Så 13 år efter att den vänsterhänta högersexan egentligen slutade är hon tillbaka, nära eliten, i näst högsta damserien.

Rutinerade ”kärringar”

I morgon möter Partille Kärra i första omgången av division ett södra.

– Jag tror inte vi blir något topplag, men vi kan komma långt med vår rutin. Jag minns själv från när jag var yngre hur jobbigt det var att möta tjejer i vår ålder. Vi kärringar är ju så rutinerade att vi inte går på några finter.

”Kärringarna” i Partille IF kan bli en obehaglig överraskning för motståndarna.

Förutom Camilla Wislander finns det en uppsjö av spelare med SM- och landslagsmeriter som tidigare Sävehoftrion Helen Benjaminsson, Malin Norén och Sara Tilly.

Tränaren Thomas Ahlstrand säger:

– Camilla är klart elitmässig. Vi blev förvånade över hur bra hon var, hon har ju trots allt inte spelat på någon högre nivå på väldigt länge. Både stegisättningen och avsluten är väldigt bra fortfarande. Hon är förstavalet som högersexa.

När barnen blivit äldre får hon ihop det tidsmässigt med både familj, jobbet som brevbärare och det pånyttfödda handbollsspelandet.

– Eftersom vi är över 20 stycken i laget så kan jag missa en träning eller match om man inte har barnvakt eller om någon av barnen är sjuka. Det är många mammor i laget så de vet hur det är, säger 38-åringen.

Väl på planen kommer satsningen vara maximal.

– Det spelar ingen roll om det handlar om handboll eller kortspel. Jag hatar att förlora, säger Camilla Wislander.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll