Publicerad:
Uppdaterad:

Silver till Sverige i kortbane - VM

Publicerad:
Uppdaterad:

Men dagens bästa instas gjordes av Emma Igelström

De svenska simmarna kom tvåa efter USA i dagens lagkapp i Moskva.

Men förbundskaptenen Hans Bergqvist var inställd på guld.

Emma Igelström visar fin form i kortbane-VM.
Foto: AP
Emma Igelström visar fin form i kortbane-VM.

Guldglansen skymtade för ett ögonblick när Mattias Ohlin höll på att föra Sverige till VM-guld på 4 x 100 frisim i Moskva på onsdagen.

Men det blev ''bara'' silver - och den som glänste mest var i stället bröstsimmerskan Emma Igelström.

Emma såg ''lite strulig'' ut i försöken, som förbundskapten Hasse Bergqvist uttryckte det.

Men i semifinalen var den svenska världsstjärnan tillbaka i nästan samma storform som i SM i Göteborg nyligen.

Då blev det 30,24 och nytt världsrekord på 50 m bröstsim. Nu blev det 30,28 - och en rejäl varning till konkurrenterna inför torsdagens final.

Utmanarna Zoe Baker från Storbritannien och Sarah Poewe från Sydafrika slogs tillbaka med en hel halvsekund, trots att de hade hjälp av att pressa varandra i den andra semifinalen.

- Jag är lite överraskad över att de inte simmade så snabbt. Särskilt när inte jag gick 100-procentigt i mitt lopp, sade Emma Igelström efteråt.

Siktar på längre lopp

Det skvallrar i sin tur om att finalen kan komma att gå riktigt snabbt. Kanske till och med under 30 sekunder för första gången.

- Men det tror jag faktiskt inte behövs.

Egentligen satsar 20-åringen mest på de längre bröstsimsdistanserna, 100 m och 200 m, eftersom de är olympiska distanser till skillnad mot sprintloppet. Målet är OS i Aten, då Emmas första simskolelärarinna definitivt ska få äta upp vad hon sade en sommar en gång, för länge länge sedan.

- Hon sade: ''Du kommer aldrig att kunna lära dig simma bröstsim ordentligt'', berättar Igelström med ett skratt.

Orolig Frölander

Onsdagens första kvällspass i kortbane-VM i Moskva blev annars en liten missräkning för svensk del.

Damlaget på 4 x 200 m fritt hade som väntat för svårt att rå på Kina, USA och Australien i finalen.

Lars Frölander fick nöja sig med tredje bästa tid i semifinalen på OS- och VM-guldsdistansen 100 m fjäril, slagen av både Igor Martjenko från Ryssland och kanadensaren Michael Mintenko. Och värre än så var att Frölander inte alls kände sig bra i kroppen.

- Jag fick inget stöd från benen. Det här är mycket värre än vad det brukar vara. Jag får försöka plocka fram det ''ur huvudet'' - för någon annanstans ifrån kan jag inte bli bättre nu, sade Frölander.

Lagkappssilver

I herrarnas lagkapp på 4 x 100 fritt var det tänkt att han och Stefan Nystrand på mittensträckorna skulle ''krossa'' de övriga lagen - för att återigen använda förbundskapten Hasse Bergqvists ord.

Efter Erik la Fleurs inledning simmade visserligen Nystrand starkast av alla i hela loppet. Men sedan klarade Frölander inte av att ge slutmannen Mattias Ohlin den ledning som krävdes för att Sverige skulle kunna försvara VM-guldet från Aten 2000.

- Med en mening: min insats var väl rätt kass. . ., konstaterade Frölander.

Ohlin höll ändå på att fixa guldet, trots två 100-meterslopp i ryggsim i armar och ben från tidigare under dagen. Med 25 m kvar var han uppe i jämnhöjd med amerikanen Klete Keller, som dock kunde dra ifrån igen och vinna med 50 hundradelars marginal.

Silvret blev Sveriges enda medalj på onsdagen.

På torsdagen ska det få sällskap av minst ett guld - tack vare Emma Igelström.

aftonbladet.se, TT

Publicerad:
Publicerad: