Svenskt rekord av Christian Olsson

SPORTBLADET

Hoppade 17,64 i EM-genrepet

KARLSTAD

I EM-genrepet i Karlstad slog Christian Olsson svenskt rekord i tresteg med 17,64 - en centimeter längre än hans tidigare rekordhopp från Sevilla i midsomras.

Årets bästa kvinnliga höjdhoppare, Kajsa Bergqvist, fick nöja sig med 1,96.

Den svenske trestegsstjärnan Christian Olsson lyckades förra veckan för första gången besegra världens bäste - britten Jonathan Edwards. Han kom inspirerad till Götagalan i Karlstad och infriade förväntningarna. Olsson inledde tävlingen med två mycket långa hopp - 17,55 och 17,49. Ett något sämre hopp plus ett övertramp - och så var det dags för det femte hoppet.

Som blev rekordlångt. I svag motvind hoppade han en centimeter längre än i Europacupen i Sevilla 23 juni.

Olsson har haft en fantastiskt säsong. Inte mindre än i fyra tävlingar har han varit över fjolårets svenska rekordhopp på 17,49. Han avslutade sedan med 17,54.

Kajsa Bergqvist klarade 1,84, 1,91 och 1,96 i första försöken. Ensam kvar i tävlingen gjorde hon tre bra försök på 2,01.

- Det kändes väldigt bra på 1,96 - jag fick på en riktig pärla - då det hade varit kul att ta 2,01. Jag är i väldigt fin form och eftersom jag tagit två meter i några tävlingar så tänkte jag försöka på 2,01 i dag, säger Bergqvist.

- Kraften finns där så jag är inte orolig för EM.

Bra av Klüft

Trots tidsomställningen, den långa resan från Jamaica och allt ståhej sedan hon kom hem, lyckades den nyblivna juniorvärldsmästarinnan i sjukamp, Carolina Klüft, sätta personligt rekord på 100 meter på torsdagskvällen.

Hon sprang på 11,74 i försöken och 11,88 i finalen, där hon blev tvåa efter Jenny Kallur som vann på 11,73.

Men hur många hundradelar hon kapade på "perset" vet hon inte. Friidrottsexperten Lennart Juhlin tror att det var strax över 11,90.

- Jag tror att det var 11,89, men jag litar på Juhlin, jag har ingen koll, säger Klüft.

I helgen tog Klüft sitt andra JVM-guld i sjukamp. Men ännu större var att hon slog juniorvärldsrekordet i friidrottens mångkamp.

Nu laddar hon för EM i München om drygt två veckor.

- Men jag har redan tagit min medalj för säsongen. EM är bara kul.

I Götagalan ville hon ta det lite lugnt, därför blev det två löpgrenar - 100 meter slätt och häck. Det personliga rekordet i häck slog hon på Jamaica, 13,53. I Karlstad sprang hon på 13,86 och blev tvåa efter regerande juniorvärldsmästarinnan Susanna Kallur, som vann på 13,15.

Holm nära rekord

Stefan Holm gladde hemmapubliken, 7 000, med arenarekordet 2,31 - sjätte gången för säsongen som han var över minst 2,30. Han försökte på sin rekordhöjd 2,35, där det tredje försöket var det bästa.

- Hade jag inte haft rivningar på tidigare höjder så skulle jag ha haft en bra chans på 2,35. Nu fick jag bjuda på lite spänning i stället, säger Holm, som klarade först i tredje försöken på 2,28 och 2,31.

- Det var nervöst att tävla hemma.

Johan Wissman, som slog svenskt rekord på 200 meter i Europacupen i Sevilla i midsommarhelgen med 20,51, sprang åter på en fin tid. Han vann i Götagalan på 20,61 och slog 1994 års Europamästare, norrmannen Geir Moen.

- Jag har kört en del styrketräning nu på sistone, så jag visste inte hur snabb jag skulle vara. 20,61 lovar gott inför EM, säger Wissman.

Ingela Ahlberg/TT