Racerförare avstängd – hade mobilen bakom ratten

avAnna Andersson

Racerföraren Santino Ferrucci stängs av i fyra lopp.
För att han rammat sin kollega och haft telefonen i handen när han satt bakom ratten på sin racerbil.

– Det är något som inte stämmer i hans hjärna, hävdar stallkompisen.

Amerikanen kör i Formel 2, serien under F1 och inför deltävlingen på Silverstone i England skapade han rubriker för att han ville fästa Donald Trumps motto ” Make America great again” på bilen. Förfrågan stoppades eftersom det är förbjudet att ha politisk reklam på bilarna.

Under helgen fortsatte Ferucci, som också är testförare för F1-teamet Haas att skapa uppmärksamhet.

I sprintloppet blev han omkörd av sin teamkollega hos Trident, Arjun Maini i kurva fyra. Det gillade han inte utan han körde kompisen av banan.
Inte nog med det, efter målgång körde han med avsikt in i Mainis hjul, allt dokumenterades av brittiska Sky.

– Det är något som inte stämmer i hans hjärna. Han borde stängas av, ropade Maini över radion.

Med mobilen bakom ratten

Därefter kallades amerikanen till domarna för att diskutera situationerna – men han dök inte upp. Istället blir nästa skandal offentlig.

Santino Ferrucci hade en mobiltelefon i handen när han satt bakom ratten och kördes från GP2:s depå till startgriden. Han har dessutom bara haft en tävlingshandske på sig – båda sakerna är förbjudna.

Återigen kallades han till domarna - men han dök inte upp den gången heller.
Därför måste han nu böta 600 000 kronor för att han rammat sin teamkollega och 60 000 kronor för att han använt mobilen vid ratten. Dessutom är han avstängd i fyra lopp - under de två tävlingshelgerna i Tyskland och Ungern.
Teamet ber om ursäkt i ett pressmeddelande och det låter som om Santino Ferruccis karriär kan få en snabb vändning.

– Under vår tolvåriga historia har aldrig något liknande inträffat. Vi vill visa vår solidaritet med Arjun Maini och hans familj efter de osportsliga tilltag som Santino Ferrucci och hans pappa har visat upp, inte bara den här helgen, skriver Trident.

– Våra advokater ser vilka konsekvenser som detta får.

Mental kollaps gav böter på 660 000 kronor

Santino Ferrucci har bett om ursäkt i ett skriftligt uttalande och påpekar att han visade upp ett väldigt dåligt omdöme.

– Det handlade om ilska och frustration efter ett fruktansvärt tungt år. Jag har ingen förklaring utom det faktum att jag är en 20-åring från Italien och USA som har en stor passion för motorsport, och det är en sport med många känslor, skriver han.

– Det är mycket som provocerat mig och lett fram till denna mentala kollaps, men det är ingen ursäkt och det kommer aldrig att hända igen.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 2