Peder Fredricson: ”De får dra mig av hästen”

Av: Elisabet Hoff

Publicerad:
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peder Fredricson är i Falsterbo. Som färsk världstvåa och ett VM i sikte.

Någon bortre gräns för karriären kan inte 46-åringen se.

– Nej, det kommer vara andra som får dra mig av hästen och säga, nu räcker det, nu är du för gammal, säger han. 

I Falsterbo väntar fredagens Grand Prix och söndagens Nations Cup. EM-guldhästen H&M All In är tillbaka på banan efter en längre skadeupphåll och får gå några lägre klasser. Nya stjärnan Hanson WL vilar efter förra veckans stortävlingar i Paris. 

Nu blir det istället H&M Christian K som ska sättas på prov genom att gå två stora hoppningar på en helg. 

Tillgången till flera topphästar är nyckeln till den nya topplaceringen på världsrankningen. 

Världstvåa, är det något du går och tänker på? 

– Absolut inte. Jag blir till och med lite förvånad när jag red in på banan i Paris nyss och speakern sa ”number two in the world” och jag tänkte vem fan är det som kommer in nu. Men det är ju faktiskt jag. 

Vad betyder det konkret? Får du ännu fler inbjudningar nu?

– Nej, etta eller femton spelar ingen roll. Bara du håller dig i topp femton för att komma in på de bästa tävlingarna. Och det är inte helt lätt att hålla sig kvar där. Därför är jag jätteglad för att ligger tvåa. Och framför allt att jag har hästar så att jag kan använda inbjudningarna.

Om du åker ner då? Skulle det kännas surt?

– Jo men det är klart. Varje gång man gör ett bra resultat höjs ju ribban. Så var det redan efter Rio och OS-silvret. Likadant efter EM-guldet förra året. Det är bra att ribban höjs, så länge man kan hantera det och göra något bra av pressen. 

Så nu vill du bli etta?

Det är alltid lite svårt det där med världsrankningen. För det första är det ett stort kliv upp till nuvarande ettan, och ett ganska kort steg ner till trean. Så det är inte realistiskt för mig att fajtas för att bli etta, nu under sommaren. Det får bli på lång sikt.

Vad krävs? 

– Att i första hand se till sina hästar, tävla dem lagom mycket. Då kommer de att hålla under en lång karriär och rankningen kommer på sikt. Går man andra vägen och säger jag ska bli etta och använder hästarna fel, då kanske du blir etta men sen kommer du djupdyka långt ner och inte ha något kvar. Det vill jag absolut inte. Mina hästar kommer alltid före rankningspoängen.

Nästa vecka är du sommarpratare i radion. Vad ska du prata om?

– Det blir väl hästar, haha. Och lite om hur det är att rida under press. Lite om samspelet med hästen också. 

Har du olika samspel med olika hästar?

– Ja, helt och hållet. Det tror jag är nyckeln till att jag nu har tre hästar som går väldigt bra samtidigt. Att man som ryttare kan lära känna individerna, veta vad de behöver och hitta en unik relation. 

Är det någon det varit svårare att komma innanför skinnet på?

– Ja, och då blir det aldrig riktigt bra. Mitt framgångskoncept bygger lite på att jag kan få till det där. En, Cash In, hade en enorm kapacitet men jag fick inte till samspelet. Kanske någon annan ryttare hade lyckats bättre. Men jag måste klicka med mina hästar. Det känner jag ganska direkt, om det finns där eller inte.

Nu är du 46 år och på topp. Ser du någon bortre gräns?

– Jag tror det är farligt att ha en bortre gräns eller börja tänka på att man blir äldre. Det kommer alltid tillfällen där det tar emot. Finns det då ett alternativ är det lätt hänt att man slutar. Jag kör på, lämnar inga easy ways out. Jag tycker det är så roligt. 

– Folk frågar, hur länge ska du hålla på? Jag tänker inte så. Jag är så jäkla glad att jag är där jag är just nu och så klart vet jag att det inte kommer att vara för evigt, men det får ge sig självt. Det är inget jag kommer att släppa frivilligt. Det kommer att vara andra som får dra mig av hästen och säga, nu räcker det, nu är du för gammal. 

– När det gäller andra kan jag tänka, varför slutar de inte nu när de är på toppen av sin karriär. Nu är ett perfekt tillfälle. Å andra sidan, varför ska man sluta med något man tycker är jättekul. Man kanske inte kan vara på samma nivå, men jag tycker verkligen att det här är roligt och då har jag inte de tankarna. 

Publicerad:

LÄS VIDARE