I dag begravdes Skofterud inför tusentals personer

avLinus Norberg

Vibeke Skofterud har förts till sista vilan.

I dag begravdes hon i Eidsbergs kyrka och landslagskompisarna – med Therese Johaug och Marit Björgen i spetsen – fick bära kistan.

– Du är min kärlek, du gjorde mig lycklig, och tack för att jag fick älska dig, säger flickvännen Marit Stenshorne i ett känslosamt minnestal.

Vibeke Skofterud, 38, anmäldes saknad på natten och klockan 11.30 dagen därpå, den 29 juli, hittades den norska skidprofilen död vid en klippa på ön St Helena i sydöstra Norge.

Hon hade avlidit omedelbart i en vattenskoterolycka och flera stjärnor visade unisont sin sorg och bestörtning över norskans död.

I dag, strax efter lunch, hölls Skofteruds begravning i Eidsbergs kyrka ungefär sju mil öster om Oslo.

De bar kistan

Tusentals personer följde begravningen på plats, 450 av dem inne i kyrkan och resten utanför via en storbildskärm.

Hennes landslagskompisar, Marit Björgen, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Östberg och Kirstin Störmer Steira bar kistan tillsammans med Skofteruds far och bror.

De kämpade redan då med att hålla tårarna tillbaka.

– Det är en sådan trist dag, jag klarar nästan inte att prata. Det är så overkligt att Vibeke togs ifrån oss så tidigt. Jag hoppas det här blir en fin dag och att minnet lever vidare, säger förre landslagskollegan Hilde Gjermundshaug Pedersen, som tog guld med Skofterud i VM 2005, till norska TV2.

Flickvännen nära att bryta ihop

När flickvännen Marit Stenshorne höll ett känslosamt minnestal i kyrkan var hon nära att bryta ihop.

– Vibeke är den mest levande människan jag har mött. Hon kom in i mitt liv som en virvelvind och tog mig med storm, inleder hon.

– En omelett på morgonen, en joggingtur i skogen, bara ligga på soffan och titta på serier. Vi skulle bli bondgårdsfruar och leva livet tillsammans för evigt. Vibeke, du är min kärlek, du gjorde mig lycklig. Tack för att jag fick älska dig, fortsätter flickvännen.

ARTIKELN HANDLAR OM