Bolin: ’Granen’ får motståndarna att skaka

avGöran Bolin

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Hemma i Helsingborg igen efter tio år ute i Europa.

Och så klart hårt granskad i comebacken borta mot J-Södra.

Stod Andreas Granqvist pall nu när han ställdes mot Jakob Orlov i stället för Harry Kane, Chicharito och Timo Werner?

Vi har svaren.

Nå, hur såg han ut?

Ungefär som väntat. Stabil, såklart. Trygg med bollen, slog inte bort många passningar och fattade nästan alltid rätt beslut. Defensivt inget att anmärka på. Låg rätt i position hela tiden, styrde övriga i backlinjen, inte minst unge innerbackspartnern Charlie Weberg, på ett bra sätt. Tog bort en del bollar som dansade in i straffområdet med både fötter oach huvud.

Möjligen aningen sliten i slutet av halvlekarna, men då löste han sina uppgifter på ren rutin.

Vad bidrog han med?

Framför allt lugn och ledarskap. Han pratade mycket och gestikulerade flitigt i uppsåt att få sina medspelare att ligga rätt i position och göra det som man hade bestämt innan matchen. Sen värderade han i stort sett alla situationer rätt och försatte därmed varken sig själv eller någon medspelare i knipa.

Några misstag?

Någon bortslagen boll, något halvenkelt tekniskt misstag. Torskade nickduellen med Max Watson, vilket ledde till J-Södras reduceringsmål (Daryl Smylie) , men då var segern redan hemma.

Vad kommer han att betyda för laget framöver?

Enormt mycket, förstås. Herre gud, killen peakar i karriären nu och att han då väljer att återvända hem i stället för att dra in ytterligare några miljoner utomlands är inget annat än bingo i kubik för HIF. Chanserna att nå allsvenskan ökar förstås dramatiskt med hans entré. Inte bara för det han tillför i ledarskap och spelmässiga kvalitéer på planen – han får ju en och annan motståndare att skaka i knävecken också.

Något som förvånade?

Kanske att han inte tog straffen som HIF fick (med betoning på fick), men å andra sidan har Darijan Bojanic varit dyngsäker från elvameterspunkten tidigare under säsongen. Det var han även denna gång.

Är det här för låg nivå för honom?

Utan att vara oförskämd mot någon, så är det såklart det. Han har i landslaget och inte minst under VM visat att han skulle kunna spela i vilken liga som helst i Europa – även de allra bästa. Att den senaste Guldbollen-vinnaren (och den blivande… väl?) och Sveriges bäste försvarsspelare numera huserar i superettan känns lätt surrealistiskt, faktiskt.

Betyg på hans insats?

Well, vi nöjer oss med tre plus – väl medvetna om att det finns oerhört mycket mer att ta av – framför allt offensivt. Han har i landslaget visat att han är duktig på att ta fram boll och utmana motståndarforwards, men det såg vi inte så mycket av i kväll.

HIF:s andra nyförvärv?

Var jag nästan ännu mer nyfiken på eftersom jag inte har sett honom spela på länge. Och Rasmus Jönsson gjorde ingen besviken. I nummer tio-rollen bakom Andri Bjarnason låg han bakom mycket av HIF:s anfallsspel. Rörlig, smart i sina löpningar och hela tiden spelbar. Dessutom med sedvanligt skön touch. Spelade läckert fram Max Svensson till dennes 2-0-mål. En som garanterat kommer att profitera på Jönssons ankomst är Bjarnason (1-0-skytten), som blev kringskuren kung i några matcher under våren, men som nu kan räkna med betydligt bättre service.

Jönsson har måhända en bit kvar innan han är hundraprocentig fysiskt, men med tanke på den verktygslåda han förfogar över kommer han att bidra med mycket under hösten.

I kväll? Jag är nog böjd att slösa fyra plus på 28-åringen.

Kommer HIF att vinna serien med Granqvist och Jönsson i laget?

Ja, allt annat är att betrakta som ett fiasko, eller åtminstone ett stort misslyckande. Ska inte ta i så att jag spricker, men frågan är om det har funnits ett bättre lag än HIF i superettan. Spelare för spelare… jag tror inte det.

Matchen i stort?

Ganska tuffa förutsättningar med tryckande värme, vilket såklart påverkade tempot och intensiteten. J-Södra inledningsvis väl respektfyllt. Testade en anstormning i upptakten av andra halvlek, men det bet aldrig riktigt.

3-1 HIF till slut.

Inte mycket att säga om.

Det speglade styrkeförhållandet lagen emellan ganska väl.

ARTIKELN HANDLAR OM