Sjöström ställer in lagkapp – ska röntgas

avKristoffer Bergström

GLASGOW. Tumskadan tvingar Sarah Sjöström att vila från simning i morgon bitti.

Röntgen och magnetkamera avgör om hon måste ge upp sin sista guldchans.

– Många gånger är tummen mer svullen dagen efter och gör mer ont, säger läkaren René Tour.

Sarah Sjöström skadade tummen i målgången på finalen av 100 meter fritt. Hon vann guld men klagade efteråt på smärtor i handen. Till Sportbladet visade hon upp tummarna, att den vänstra var svullen och öm.

24-åringen har hittills tagit tre guld på långbane-EM. På torsdag avslutas mästerskapet med final på 50 meter fjäril, där hon är storfavorit om hon kan ställa upp.

Men det avgörs av hennes tumme.

Lutar åt en stukning

– Jag får se om den är bruten eller vad som hänt. Jag har stukat fingrar men den har aldrig svullnat upp såhär mycket, sa hon.

Under kvällen undersökte landslagsläkaren René Tour den svenska stjärnan. Hans första utlåtande är att den inte är bruten.

– Den är svullen och gör ont. Det känns som att det är en stukning i tummen, säger Tour.

En första åtgärd är att definitivt stryka medverkan på morgonens lagkapp, som går över 4 x 100 meter medley. Huruvida det blir någon fjärilsfinal avgörs i den vevan.

Avvaktar röntgen och MR

– Det vi har beslutat är att göra en utredning. Vi ska röntga tummen och det kommer kanske att göras en magnetkamera av ledbanden runt tummen. Och så får vi besked under dagen i morgon. Vi har det som ett underlag för finalpasset, säger Tour och fortsätter med en aningen oroande prognos:

– Röntgen kommer att ge oss väldigt klara besked om hur det objektiva läget är. Men i ett sånt här läge är det nog så att funktion och smärta avgör om man kan simma eller inte. Sarah är en tuffing och hon själv är mentalt inställd på att simma. Men hon har gjort illa sig i dag och många gånger är tummen mer svullen dagen efter och gör mer ont.

Foto: TT / Kristoffer Bergström
Sjöströms tumskada ställer till det.
ARTIKELN HANDLAR OM