Wingstedt sprintade snabbast igen

SPORTBLADET

Tredje raka EM-guldet på sprinten

Tartu, Estland (TT)

Emil Wingstedt är oslagbar i sprintorientering. Ifjol blev han världsmästare. På söndagen tog han sitt tredje raka EM-guld på distansen.

Wingstedt var fem sekunder snabbare än britten Jamie Stevenson, världsmästare 2003, i centrala Tartu i Estland. Marginalen skaffade han sig på de sista 500 meterna.

– Jag ville inte springa som när jag vann VM i Japan förra året. Då var jag helt stum på slutet och hade någon annan varit pigg hade jag förlorat. Nu blickade jag bakåt mot 2003 och NM. Det var ett perfekt disponerat lopp, sade Wingstedt.

För bara två veckor sedan var den 30-årige (fyller 31 på tisdag) Haldenlöparen osäker på sin form och det beslutades att han bara skulle springa två av fyra distanser i EM.

– Wingstedt deltar under de första EM-dagarna och springer sprint och medeldistans, distanser som också är hans fokus under VM senare i år. Det är en lösning för att hitta optimal uppladdning för honom, sade förbundskaptenen Göran Andersson då.

Nu är formen bevisligen tillbaka och VM-uppladdningen förvandlades till (minst) ett EM-guld.

I damtävlingen var Kajsa Nilsson bästa svenska på fjärde plats, 7,5 sekunder från bronset. Schweiziskan Simone Niggli vann.

TT