0 kronor för medalj

SPORTBLADET

Succén inget värd - förbundet betalar ingen bonus i OS

Foto: Miraklet i Turin Sportbladet om Damkronornas bragd mot USA i går.

TURIN

Längdskidåkarna får 125 000 kronor i bonus för en guldmedalj.

Damkronorna får ingen bonus - även om de skulle ta Kanada i finalen.

- Vi har ingen bonus-modell inom Ishockeyförbundet. Vi har istället satsat stora pengar på verksamheten inför OS, säger Michael Englund, generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet.

Spelarna i Damkronorna är troligtvis några av de mest fattiga inom OS-

familjen. Många har studiebidrag eller får stipendier för att överleva vardagen.

Nu har de skrivit hockeyhistoria. Straffsegern mot USA gav eko i hela hockeyvärlden.

Men någon extra slant till Kim Martin, Maria Rooth eller någon av de andra spelarna i bragdlaget blir det inte.

Fått fem miljoner

Anledningen är att Svenska Ishockeyförbundet behandlar Tre Kronor på samma sätt som Damkronorna och bonus vid OS-framgång finns inte.

- Just i dag kanske det känns konstigt varför tjejerna inte för bonus av oss för deras insats. Men bakgrunden är den att vi satsat stora pengar i Damkronornas verksamhet. De får årligen fem miljoner kronor från Ishockeyförbundet, säger Michael Englund, generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet.

Damkronorna gjorde en satsning efter OS 2002. Bara det senaste året har laget legat på läger 120 dygn tillsammans. Sånt kostar pengar och eftersom sponsorsintresset för damhockeyn är lågt har Damkronorna levt på bidrag från Svenska Olympiska Kommittén, Riksidrottsförbundet och Ishockeyförbundet.

Spelar inte för pengar

Michael Englund förstår tjejernas situation.

- En bonus är säkert kul att få och mycket behövlig för många av spelarna. Men som sagt, herrarna får heller inget om de tar sig till final eller till och med tar guld - vi har inga bonusar i samband med OS, säger han.

Maria Rooth var en av de mer tongivande i OS-semifinalen. Men hon vill inte kommentera faktumet att de inte får någon bonus för deras bragd.

- Vi tar det där efter OS. Men vi spelar inte för att få några pengar - vi spelar för att vinna matcher och för varandra, säger Maria Rooth.

Tomas Ros