Nytt fiasko för Norge - revansch för Inge Bråten

SPORTBLADET

PRAGELATO

Sverige gjorde sin bästa OS-stafett sen 1988.

Norge sin sämsta.

- De måste göra något åt organisationen kring åkarna, säger Inge Bråten om det norska fiaskot.

Norges mål var sju guld i längdåkning; Sveriges sex medaljer.

Med fyra distanser kvar i OS har Sverige två guld och ett brons, Norge bara tre silver och ett brons.

Och Sverige har besegrat Norge i samtliga stafetter.

- Det kunde jag överhuvudtaget inte tro. Norge var storfavoriter i båda de traditionella sprinterna. I dag kan de inte skylla på sjukdomar, så jag vet inte vad de säger. De vet väl inte själva vad som hänt därborta, säger norrmannen Bråten till Sportbladet.

Känner för åkarna

Hur känns det att ha

slagit dem?

- Fint. För tre år sedan läste jag över två sidor i en norsk tidning att jag inte kunde något om längdskidor och att ingen i Norge tog mig på allvar. Så det känns bra, ler Bråten.

Norge hade fram till i går vunnit samtliga mästerskapsstafetter sen 2001.

Känner du inte något för ditt hemlands fiasko?

- Jo, för åkarna känner jag. Att Norge inte dominerar längdåkningsvärlden beror inte på dem. Det är organisationen kring åkarna de måste göra något åt.

- De aktiva är bra nog och rekryteringen den bästa i världen så det måste vara upplägget kring åkarna som inte fungerar, säger Bråten.

Den annars av självförtroende så sprängfyllde Bråten erkände att han inte hade höga förhoppningar på det svenska laget inför stafetten.

- Jag trodde på en sjunde-åttondeplats. Vi har fått ut max av det här laget, säger Bråten, som kunde njuta av en taktisk triumf i går.

"Mathias jättebra"

Mats Larsson och Johan Olsson såg till att Anders Södergren kunde gå med täten på den tredje sträckan.

Taktiken fullbordades när Södergren och italienaren Pietro Piller-Cottrer sprängde fältet och Fredriksson kunde gå ut på fjärde som tvåa. Fredriksson förlorade dock, som väntat, spurtduellen mot tysken Tobias Angerer.

- Även om Mathias tappade silvret på upploppet så gjorde han det ändå jättebra efter besvikelsen i de två tidigare loppen här, säger Bråten.

Det ser ut som om ni skulle målet på sex

medaljer?

- Det kan bli fler än så, ler Bråten.

Johan Flinck