GULD idag igen!

SPORTBLADET

Anette Norberg vann över schweiziskorna

PINEROLO/STOCKHOLM

Över tre timmars intensiv och koncentrerad kamp.

Oräkneliga slag i oräkneliga matcher.

Och så hänger det på den allra sista stenen.

Lag Anette Norberg hade millimetrarna på sin sida och nerverna under kontroll, och tog Sveriges femte guld i OS.

Anette Norberg sade efteråt om den sista stenen:

– Den var inte jättesvår, men inte heller jättelätt. Det svåra är att du vet att det är avgörande i en OS-final.

Funderade du på något alternativ?

– Det var i så fall en dragning. Men jag var tvungen att bestämma mig och då är det känslan som avgör.

Sekunder senare var det över.

– Jag blev otroligt glad. Vi har pratat mycket om att ta chansen för den kommer kanske aldrig igen.

”Vi var iskalla”

Anna Svärd sade:

– Vi räknade med att släppa en tvåa i tionde. Vi var iskalla och avgjorde med sista stenen i skiljeomgång, konstaterade hon.

– Det var en riktig rysare med bra spel från båda lagen, säger Eva Lund till SVT. Jag kände att vi skulle ta det, vi var starka även om vi var nervösa allihopa, tillägger hon.

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Cathrine Lindahl.

Tårarna kom sekunder efter att guldet var klart. Schweiz grät. Sverige grät. En enorm anspänning släpper – på bråkdelen av en sekund.

– Jag darrar i hela kroppen nu. Det är skithäftigt, sade Peter Narup från det utslagna herrlaget till SVT efter matchen. Jag tyckte Sverige hade matchen och sedan bjöd de in Schweiz i åttonde omgången. Nerverna började spöka och det kändes jobbigt mot slutet.

– Samtidigt ser man i nionde när Anette gör en fantastisk dragning på knappen, den är avgörande. Då visar hon kylan, säger Narup, som var djupt rörd av situationen.

– Jag känner tårarna vilja komma, sade han i SVT:s studio.

Schweiziskorna spelade bra och gav aldrig upp. Det gav resultat i en match som gick till skiljeomgång efter en heroisk schweizisk upphämtning i tionde omgången.

”Katastrof”

– Det är katastrof, suckar Anna Svärd nerifrån isen.

Hon hade precis totalmissat sina två stenar i skiljeomgången. Cathrine Lindahl försökte därefter att rensa, men fick bara bort en av de schweiziska stenarna. Matchen höll på att rinna ur händerna på svenskorna.

Avgörandet kom med Cathrine Lindahls andra sten, som rensade bägge de gula stenarna. Den schweiziska skippern Mirjam Ott hade gjort allt som kunde krävas av henne, och Schweiz hade ändå två poängstenar när det var dags för Sveriges, matchens och OS sista sten.

Anette Norberg hade avgörandet i sin hand. Med en hård sten slog hon ut Schweiz ur boet och vann guld till Sverige. Sekunderna efter pussade och kramade hon om viceskippern Eva Lund, och tårarna sprängde fram i ögonen.

Guldet var svenskt.

Matchen

Omgång 1: Avvaktande spel i första omgången. Inget av lagen tog några poäng.

Omgång 2: Defensivt även i andra och svenskorna tvingades att spela på att ta en poäng. Men tack vare ett misstag av schweiziskorna på deras näst sista sten blev det två svenska pinnar!

Omgång 3: Schweiz kvitterade i tredje omgången efter mycket fint spel av skippern Mirjam Ott.

Omgång 4: Norberg tvingades att försöka slå ut två schweiziska stenar med en. Hon lyckas slå ut en av dem och Sverige får med sig en poäng. Ställningen 3-2 till Sverige.

Omgång 5: Schweiz hade fördel av sista stenen och hade tvåpoängsläge vid flera tillfällen i omgången. Men Sverige lyckas döda tvåtempot och Schweiz rensar boet med sin sista sten, och behåller därmed fördel av sista sten.

Omgång 6: Sverige lyckades rycka åt sig tvåtempo och pressar schweiziskorna. Ott gör sitt allra bästa, men kan inte undvika att Sverige stjäl en poäng och går ifrån till 4-2.

Omgång 7: Ott totalmissar sista stenen och Sverige stjäl ytterligare en poäng! 5-2 och det luktar guld i Turin!

Omgång 8: Schweiz har sista sten och försökte desperat rycka åt sig ett försprång. Schweiz tar time-out och Sverige också. Schweiz lyckas ändå reducera med sin allra sista sten och tar sin tvåpoängar. 5-4 till Sverige.

Omgång 9:Anette misslyckades med sin näst sista sten, som blir kort. Samtidigt gjorde Ott en fantastisk sista sten. Schweiz hade chans på två poäng och ledning, men Anette Norberg lade sin sista mitt på locket och Sverige ökade istället på sin ledning till 6-4.

Omgång 10:Schweiz ryckte åt sig ett tvåtempo och lyckades ta två poäng. Det är helt lika och det blir skiljeomgång.

Robert Triches, Rickard Westman