Ronaldo vill tysta tvivlarna

SPORTBLADET

”Jag har varit i sämre form tidigare”

Rio de Janeiro

När Brasilien på tisdag möter Kroatien kliver Ronaldo in i sin fjärde raka VM-turnering.

För fyra år sedan blev han kallad för "fenomenet", efter att ha kommit tillbaka från en svår skada och vunnit VM:s skytteliga.

Men inför årets VM-slutspel har det mesta handlat om Ronaldos vikt och om han överhuvudtaget platsar bland stjärnorna i Brasilien.

Ronaldo har haft en mörk säsong på många sätt. I klubblaget Real Madrid blev det återigen en säsong utan titel, något som brassestjärnan fått en stor del av skulden för. Trots skadeproblem och 14 mål i La Liga blev han stundtals utbuad av de egna fansen, samtidigt som diskussionen om hans vikt förekom oftare än hans prestation på planen. En del menar till och med att Ronaldo, 29 år ung, är slut som fotbollsspelare.

- Ronaldo har för många kilon och är för gammal, sade den franske legenden Michel Platini tidigare under säsongen.

Och det är fler tunga namn som ställer sig tveksam till Ronaldos fysik. Även den gamle storspelaren, tillika hans landsman, Pelé har öppet kritiserat världsstjärnan.

Har varit i sämre form

Ronaldo har gått från firad nationalhjälte till mobbad på ett par år.

- Det här har varit ett av mina tuffaste år i min karriär. Jag har fått höra tusentals dumma saker, sade Ronaldo tidigare i år.

Brasiliens mest meriterade anfallare är dock fast besluten om att visa att kritikerna har fel - och i VM ska han bevisa att han fortfarande är en spelare av världsklass.

- Så fort jag börjar göra mål så kommer ingen att prata mer om min vikt. Folk kallar mig bara fet när det inte går bra.

- Jag har varit i sämre form tidigare i min karriär och jag förbereder mig nu för att stänga igen en hel del munnar.

Trots att många elaka tungor har hånat Ronaldo en längre tid har han förbundskaptenen Carlos Parreiras förtroende och har så haft sedan Parreira tog ut honom som 17-åring i VM 1994.

- Hans tuffa säsong kommer bara att göra honom ännu farligare, sade Parreira.

Jagar rekordet

I Tyskland kan den 29-årige Real Madrid-anfallaren bli historisk. Ronaldo är i dagsläget bokförd för 12 VM-mål, två färre än Gerd Müllers rekordnotering.

- Jag kan inte förneka att rekordet är ett av mina mål, har Ronaldo sagt.

På tisdagen går Brasilien in i VM-turneringen mot bronsmedaljörerna från 1998, Kroatien. Uppståndelsen och intresset kring Brasilien har som vanligt varit gigantiskt veckorna före VM och lagets träningar har varit utsålda.

- Jag vill mer än någon annan att det ska börja nu så att vi kan sluta prata nonsens och börja spela fotboll, sade Ronaldo.

TT-AFP