De undanhöll miljoner

SPORTBLADET

Zlatans kontrakt ska granskas av polisen

Misstanken: "Hemlig reglering av ekonomiska förhållanden".

I klartext: Svarta pengar och dubbel bokföring.

Enligt uppgifter i natt undersöker myndigheterna i både Italien och Holland Zlatan Ibrahimovics övergång från Ajax till Juventus 2004.

Den italienska finanspolisen och åklagaren Bruno Tinti meddelade efter gårdagens razzior mot Zlatan Ibrahimovic och Fabio Cannavaro att spelarna själva inte är misstänkta för några brott.

Husrannsakningsordern mot Juventus från domstolen i Turin beskriver misstankarna som "hemlig reglering av ekonomiska förhållanden".

Orsaken till att spelarna själva inte misstänks i dagsläget kan vara att duon, vilket är mycket vanligt, har så kallade nettoavtal. Det vill säga allt som spelarna och deras agenter förhandlat till sig betalas ut netto och klubben står för ansvaret att betala in samtliga skatter.

Dubbla kontrakt

Men det har förekommit tidigare att klubbarna då för att minska skattebördan skriver dubbla kontrakt - ett officiellt med lägre belopp och mindre skattebörda för föreningen - och ett hemligt, verkligt med spelaren.

På så sätt kan framför allt klubben undvika att betala miljontals kronor i skatter.

I ett uttalande i går sa Cannavaro:

- Jag har aldrig skrivit under sådana kontrakt.

Enligt Sportbladets källor ska polisen hos Juventus beslagtagit kontoutdrag, korrespondens med banker och bokföringen. 15-20 högar med dokument ska ha samlats i ett rum som förseglats med polisens avspärrningar.

Värvningen av Zlatan Ibrahimovic från Ajax 2004 kostade Juventus 175 miljoner kronor.

Svensken har med stor sannolikhet haft en procent-

andel av den summan och även fått en så kallad sign on-bonus vid övergången.

Italienska nyhetsbyrån AGI hävdade i natt att Ibrahimovics övergång från Ajax till Juventus granskas av myndigheterna i både Italien och Holland eftersom det finns misstankar om att det fuskats med siffrorna hos både Turin- och Amsterdamklubben.

- Ajax känner inte till något om illegala transaktioner, säger Ajax taleskvinna Pauline Siemers.

Reuters skriver att det i husrannsakningsordern mot Zlatan Ibrahimovic hänvisas till "olagliga betalningar till holländska klubben Ajax".

Svenskt intresse

Att internationella övergångar ställer till problem för skattemyndigheterna är ett välkänt faktum. Betalningen kan ske från en klubb i ett land till en spelare fortfarande bosatt i ett annat land. Var beskattningen ska ske tvistas det ofta om.

- Rent generellt så blir det krångligare när det går över gränserna, det blir kontrollproblem. Det bygger på att information går mellan länderna för att kunna kontrollera att inkomsterna tas upp till beskattning, säger Per Swanström, skattejurist på Skatteverket som granskat många svenska fotbolls-övergångar.

Skatteverket följer även den senaste affären där Zlatan är inblandad.

- Det kan bli ett informationsutbyte utifrån sådana här "affärer". Att vi vill ha information.

Varför?

- Det kan röra skattefrågor och dels kan det vara en brottsutredning där länderna vill hjälpa varandra med upplysningar utifrån de skatteavtal som finns länderna emellan, säger Per Swanström.

Huvudpersonerna i skandalen

Michael Wagner Jennifer Wegerup