Gretzkys mardröm

SPORTBLADET

Stjärncoachen allt mer pressad av skandalen: Jag är trött mentalt nu

1 av 3 | Foto: OSKYLDIG? Kanadas coach Wayne Gretzky nekar till alla anklagelser om att han skulle vara inblandad i en stor spelskandal. "Jag har inte gjort något fel" säger han.

PHILADELPHIA

Trots spelskandalen planerar Wayne Gretzky fortfarande att ta med sig sin fru Janet Jones och femtonårige son Ty till Turin.

På frågan om det inte vore bättre att stanna hemma, säger Gretzky:

- Aldrig i livet. Jag har inte gjort något fel. Varför ska jag då hoppa av?

"Gretzkygate" skakar Kanada bara dagarna innan nedsläpp i Turin. Förre NHL-stjärnan och Gretzkys assisterande coach Rick Tocchet är redan avstängd från NHL och riskerar sju års fängelse.

Enligt uppgift ska också ett dussin aktiva NHL-stjärnor ha satsat pengar i den illegala vadslagningsringen med kopplingar till ett känt brottssyndikat i Philadelphia. Där nämns förra Flyers-stjärnorna Jeremy Roenick, Mark Recchi och John LeClair och Bostons Travis Green.

Foppa: Inte bra

- Det är självklart inte bra för hockeyn, säger Peter Forsberg som bor i den stad som utpekas som högkvarter för den hittills okände bookmaker, som tagit emot vaden.

- Det är ingen bra situation, men ingen är fälld ännu och jag vet egentligen vad som hänt. Men jag hade Rick Tocchet som assisterande coach i Colorado säsongen 2003-04 och jag är lika förvånad som alla andra.

Men kopplingen till Wayne Gretzky är den stora sensationen. Han fru Janet Jones, skådespelerska i Hollywood då de träffades, ska enligt flera poliskällor ha satsat stora pengar i den illegala vadslagningsringen.

- Jag har aldrig satsat några pengar för min mans räkning, sa Janet Jones i ett officiellt pressmeddelande i går.

Och tillade:

- Utom möjligen på någon hästkapplöpning då och då, men min man spelar aldrig på någon sport.

Janet Jones nämnde inget om sin egen inblandning i vadslagningsskandalen

Toppnyhet i Nordamerika

I går toppade Gretzky alla amerikanska sportsändningar och han sa:

- Jag har fått försvara mig i tre dagar nu mot någonting som jag inte ens varit inblandad i på något sätt. Jag är trött både mentalt och fysiskt av att ständigt prata om det här.

Åker du till Italien på måndag?

- Ja. Jag skulle aldrig skämma ut Team Canada, mitt land eller hockeyn. Om det fanns ett uns sanning i det här, skulle jag ringa Gary Bettman och Bob Nicholson och säga: "Jag avgår. Det är över". Men det gör det inte, säger Gretzky till kanadensiska tidningen Toronto Sun.

Det enda som talar mot Gretzky är polisuppgifterna att han ska ha pratat om den illegala vadslagningsringen med Rick Tocchet, ett samtal som spelats in på band under polisen hemliga telefonavlyssning under det som kallas "Operation Slagskott".

Det samtalet ägde rum för flera veckor sedan, men då affären avslöjades i tisdags förnekade Gretzky all kännedom om den.

Kan bli hans fall

I telefonavlyssning ska Gretzky och Tocchet ha diskuterat vad myndigheterna visste om den illegala vadslagningen, hur de kunde veta det och vad de själva och Gretzkys fru Janet Jones skulle göra för att inte bli inblandade.

Stämmer de uppgifterna är det tillräckligt för att få Gretzky på fall, även om han inte skulle kunna fällas för något brott.

Operation Slagskott kan bli Gretzkys fall

Mats Wennerholm