Cyklister i krasch

SPORTBLADET

Körde in i parkerad bil - åtta till sjukhus

Elitcyklisterna var uppe i 60 km/tim när bilen dök upp framför dem.

Kollisionen var oundviklig och åtta cyklister fick föras till sjukhus.

- Tur att det var en så liten bil. Annars kunde det ha gått riktigt illa, säger proffscyklisten Emil Lindgren.

Det årliga Skandis-loppet i Uppsala fick en olycklig start. Efter bara några mil körde ett stort antal åkare rakt in i en parkerad bil.

- Vi hade precis kört över ett krön och gasade på ordentligt i nedförsbacken. Det var en högerböj och vi som körde på vänsterflanken såg inte bilen, säger proffs- och landslagscyklisten Emil Lindgren, 21.

Tvingades sy sju stygn

Enligt honom var farten uppe i cirka 60 kilometer i timmen när olyckan inträffade.

- Det var kanske 30:e man som träffade bilen först. Sedan gick det fort. Jag tvingades att välja mellan att köra över en hög med sprattlande cyklister på marken eller braka rakt in i bilen. Jag valde bilen, säger han.

Han flög över den lilla bilen och skadade sig på armar och ben. Totalt fick han sy sju stygn. Ytterligare sju cyklister skadades så illa att de kördes med ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

"Bilföraren oskyldig"

- Det är två åkare som fått framtänder utslagna. Dessutom har tydligen någon frakturer på ena armen. Tre personer ligger fortfarande kvar för observation efter misstänkta hjärnskakningar, säger Hans Falk, tävlingsansvarig på Svenska Cykelförbundet.

Olyckan inträffade vid Uppsala-Näs vid halvtolvtiden i går. Enligt arrangörerna är föraren av den inblandade bilen helt oskyldig till det inträffade.

- Hon blev instruerad av polisen att köra åt sidan och stanna tills cyklisterna passerat. Hon gjorde bara som hon blev tillsagd, säger Hans Falk.

Skandis-loppet kördes i år för 98:e gången.

Olle Castelius