OS-mästarens oväntade utmaning

SPORTBLADET

PYEONCHANG. Efter OS-guldet kommer Johannes Hösflot Kläbo med en utmaning till – Usain Bolt.

Norrmannen skulle gärna se en duell med den förra sprintstjärnan.

– Han kan springa och jag kan åka skidor, så får vi se, säger Johannes Hösflot Kläbo.

Efter en nervös vecka och en tuff dag slog sig Johannes Hösflot Kläbo ner på en stol framför en rad journalister och andades ut.

Pressen inför OS-sprinten har varit påtaglig. Känslan efter OS-guldet riktigt skön.

– Jag har märkt av på kroppen, jag har sovit dåligt och vaknat på morgonen och funderat på om jag varit sjuk eller om kroppen är som den ska vara. Jag började känna av det redan före avresan, säger norrmannen och konstaterar:

– Jag kanske inte borde lagt samma press på mig som jag har gjort. Men jag klarade av det så då smakade segern extra gott.

”Inget att skylla på”

Han lägger ingen skuld, han skyller inte ifrån sig utan berättar avskalat om den nervositet han har känt.

Det är kanske inte bara resultaten, norrmannen har vunnit åtta världscupslopp, som bidragit utan även hans egen inbjudande stil på sociala medier har hjälpt till att bygga förväntningar.

– Det är en press som man kanske bara sett början av. Men det är det som man vill, fast det är klart att det är tufft. Man får verkligen känna på det under ett mästerskap när man åkt fort före jul och efter jul, säger han.

Hur det har märkts?

– Går man in på en nätsida så står det antingen det ena eller det andra. Och det är folk som menar det ena eller det andra. Det är helt grejt. Det är det som skapar profiler och engagemang hos folket och det tror jag är otroligt viktigt. Det har varit mycket och det är inget att skylla på.

Men det har funnits saker som samtidigt triggat den unga norrmannen.

Intrycken av en viss sprintstjärna har varit starka.

– Det har varit mycket och det viktigaste som jag fick med mig var kanske Usain Bolt som gjort en video där han han sa att den som tog OS-guld och taggade honom med den posen han gör skulle få en signerad flaska med champagne. Så vi får se om jag kan hitta på något liknande...

Vad ska du utmana honom med då?

– Jag ska ta emot den flaskan med champagne om han går hundra meter mot mig i Central Park. Han kan springa och jag kan åka skidor, så får vi se.

Hyllar Bolt

Vem vinner då?

– Det måste vara bra före...

Det är inte säkert att han är så bra tränad nu?

– Jag tror han hade sprungit fort.

Vad gör du på 100 meter då?

– Jag har aldrig testat, så jag vet inte.

100 meter på skidor då?

– Jag minns inte vad vi gjorde. Jag var med på Hamar i fjol, men jag minns inte vilken tid jag hade.

Han säger att Usain Bolt är speciell för honom.

– Om man ska snacka om mästerskapslöpare så har du ju honom. Det han har gjort är helt vilt. Man blir inspirerad av det som gör nya saker och för det bra. Man försöker att plocka upp något.

ARTIKELN HANDLAR OM