Golf

Omöjligt för några år sedan – coolt i dag

SPORTBLADET

Carin Koch om de senaste trenderna inom golfen

För några år sedan hade det varit fullständigt omöjligt.

Det var något för småtjejer – och inte speciellt coolt.

Men nyss spelade jag golf i en major i mina nya supercoola silverfärgade och rosa skor. Nu är det trendigt med rosa; på skor, på herrar, på klubbgrepp och golfbollar, ja, det är en färg som passar till allt.

Trender ändras – och kommer tillbaks.

På de fjorton år jag spelat de största turneringarna på USA-touren har vi spelare sett ut på många olika sätt. På mitten av nittiotalet var de flesta golfkollektioner för herrar. Modellerna för oss såg ut som en mindre version av herrkläderna. Och en del klädtillverkare hade inte ens någon damkollektion, tjejerna fick spela i herr-small. Så piketröjorna var stora och vida, shortsen hade dubbla veck fram vilket gjorde att våra höfter och bakdel såg enorma ut, men vi tyckte naturligtvis modet var OK då, till och med snyggt, även om det är svårt att medge det när jag hittar gamla bilder...

En av anledningarna till de stora "plufsiga" kläderna på den tiden var materialet; bomull utan stretch. För att kunna svinga måste kläderna vara rymliga. De senaste 10 åren har vi sett massor med nya material, ena namnet konstigare än det andra. Idag är de flesta golfkläder av stretchmaterial.

Jag tycker själv fortfarande mest om bomull. Eller material som känns som bomull, med stretch förstås. Det är ändå golf vi spelar, det är inte så ofta vi behöver ett material som är gjort för gymmet.

Stretch – en möjlighet

Stretch i kläder har gjort det möjligt för oss med kvinnligare golfkläder – formsydda toppar och tightare underdelar som fortfarande är bekväma. De är i mina ögon både snyggare och skönare. Min personliga stil är klassiskt sportig med detaljer som gör plagget annorlunda. En ny trend som jag älskar är den klassiska pikén med puffärm; kvinnligt, klassiskt men samtidigt nytt och annorlunda!

Förutom nya färger och material ser vi även nya plagg. Nu har de flesta klädtillverkare kollektioner med kjolar och några till och med klänningar. Första gången jag hade kjol på golfbanan var nog 10 år sedan. Då var det något nytt och uppmärksammades en del. Men idag är det många som spelar i korta kjolar – i nästan alla väder.

Ett par trender som jag inte är så förtjust i är "tennis- eller gymkläder på golfbanan" – och alltför korta kjolar.

Kalla mig gammalmodig men jag tycker att golfkläder ändå ska se ut som golfkläder. Men många i publiken gillar förstås de korta kjolarna...

Som sagt; trender ändras, och kommer tillbaks. Om man sparar ett plagg länge nog kan det bli modernt igen. Men jag hoppas vi slipper se herrliknande golfskjortor igen. Veck fram på byxor ville jag heller aldrig mer uppleva – men just den trenden är redan på väg tillbaka i modevärlden. Återstår att se när den når våra faiways...

Entertainers

För några år sedan ville ledningen på golftouren att vi skulle börja se oss som "entertainers" lika mycket som idrottare. Det tycker jag har lett till en positiv utveckling av stilar och trender på banan. Spelare förstår vikten av att sätta ihop snygga kläder, skor och accessoarer. Allt för att åskådarna och TV-tittarna ska trivas och komma tillbaka.

Jag har själv alltid varit känd för att matcha mina "outfits". Jag kan titta tillbaka på gamla bilder och ser att jag i kombination med kläderna jag beskrev tidigare hade hårtofsen uppsatt med ett spänne med någon slags jättestor tygrosett (som naturligtvis matchade kläderna perfekt).

Vad tänkte jag på?

I nästa trendkrönika här på Sportbladet ska jag skriva om vad det handlar mest om i omklädningsrummen just den här våren och sommaren. Tror faktiskt redan nu att jag kan slå fast den allra bästa trenden från de senaste åren – en stor favorit i min packning.

Dessutom ska jag skriva vad som irriterar mig. Och det är INTE mina nya silverfärgade och rosa skor.

Carin Koch

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Golf

ÄMNEN I ARTIKELN

Golf