Kallas fantomsträcka

Av: Anna Rydén, Per Bohman, Petra Thorén, Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Medaljchanserna höll på att dö.

Då hämtade Charlotte Kalla in 25 (!) sekunder och knäckte norskan Astrid Jacobsen.

– Det är så inspirerande att få jaga, säger Charlotte Kalla till Sportbladet.

Efter Anna Haags svaga förstasträcka låg allt ansvar på Sveriges stora skidstjärna. Sverige låg nämligen 26 sekunder bakom ledande OAR (Ryssland) när Kalla gick ut på andrasträckan.

Då slog Kalla till med hela OS-stafettens stora prestation. Trots det hopplösa läget hämtade hon in hela 25 sekunder – alltså nästan hela avståndet – på ledarklungan.

Kalla gör en fantomsträcka

I Kanal 5:s studio jublade Per Elofsson.

– Kalla gör en fantomsträcka och åker ikapp hela avståndet. Hon gör en monstersträcka, säger experten.

Så här sa Charlotte Kalla själv efter silvret:

– Man vet aldrig var det ska sluta, jag visste att det gällde att vara rejält uppvärmd och komma in i en bra åkning första kilometern. Jag hade minnesbilderna från Sotji. Jag kände direkt att jag hade tryck i stakningen.

”Det var inspirerande”

Astrid Uhrenholt Jacobsen hade inte en chans, men ändå var Charlotte Kallas sträcktid inte den bästa på den klassiska delen i dag.

– Jag visste när jag skulle komma upp i sprintbacken och till varvningen hade jag som motto att jag ger mig aldrig. Det var väldigt inspirerande att plockade på Astrid (Uhrenholt Jacobsen) och när jag gick om insåg jag att det faktiskt gick att plocka på Ebba och ge henne ett bra utgångsläge, säger Kalla och fortsätter:

– Det är en speciell sträcka fem kilometer, när man är trött blir man riktigt trött men man vet samtidigt att det är snabbt över.

”Fick ont i hjärtat”

Kalla knäckte därmed Astrid Jacobsen rejält genom att åka ifrån henne ytterligare 25 sekunder. Efter andrasträckan kollapsade norskan.

– Man fick nästan ont (Jacobsen) i hjärtat när hon klappade ihop så där. Hon var dimmig när hon kom i mål och bara föste i väg Ragnhild Haga, säger Per Elofsson.

Trots det kunde Norge skida hem OS-guldet efter en stark avslutning från Marit Björgen.

– Jag blev imponerad av Marits åkning. Jag såg direkt att hon var i bra form, säger Kalla.

Publicerad:

LÄS VIDARE