”Får mig att känna att familjen är nära”

Niklas Edin om smycket han döljer under tröjan

avStefan Holm

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. Han bär ett vikingaskägg på hakan, ett matchande skepp strax under.

Halsbandet är viktigt för Niklas Edin.

– Det får mig att känna att familjen är nära, säger 32-åringen till Sportbladet.

När de svenska curlingdamerna hade besegrat Storbritannien skyndade de sig genom den mixade zonen och sprang upp på läktaren, där nära och kära väntade med öppna famnar.

Niklas Edin, däremot, räknar inte med några långväga gäster.

Den svenske succéskippern är singel sedan fyra år och föreslog att hans största supportrar skulle avstå resan från Sidensjö utanför Örnsköldsvik till Gangneung på den sydkoreanska ostkusten.

1 av 2

”Extremt idrottsintresserad”

Agneta och Börje, som hans föräldrar heter, lyssnade på hans råd och följer vinterspelen framför tv-apparaten.

– De brukar följa med på nästan alla turneringar jag spelar, men OS ser de bättre på tv. Just OS är ju speciellt med alla idrotter och farsan är extremt idrottsintresserad. Han kan mycket mer än jag om alla idrotter och jag vet hur mycket han vill se, säger Niklas Edin.

Hittills har medlemmarna i lag Edin bjudit både tv-tittare och åskådare i Gangneung curlingcenter på högklassig underhållning, och de fortsatte med det i mötet med Japan.

Avgjorde med en femma

Svenskarna satte tonen med en trea i första omgången och vann till slut med 11–4. En femma i åttonde omgången knäckte japanerna, som insåg att slaget var förlorat och avslutade matchen.

– Det var skönt att vinna och spela relativt bra, säger Niklas Edin, som tyckte att det var svårspelat med de nyscratchade, det vill säga sandpapprade, stenarna.

– Det kom missar som vi normalt inte brukar göra och det är frustrerande när man är i bra form. Stenarna går trögare och curlar mer och då får man använda en annan teknik, slajda ut lite hårdare, sätta mer rotation och göra mer aktiva släpp. Jag hoppas att effekten har gått ner tills i morgon.

Metallen gick av

Niklas Edins föräldrar är ändå med honom i Sydkorea, förklarar han, drar ner dragkedjan på sin blågula landslagströja och visar upp ett halsband.

Han är inte skrockfull, men kan inte tänka sig att spela en match utan smycket.

– Det är ett litet vikingaskepp som jag fick av min mamma för tre år sedan. Det jag bar innan hade jag på mig dag och natt så till slut gick metallen av.

Varför är halsbandet så viktigt?

– Det är lite för att jag ska känna att familjen är nära. Jag glömmer inte varifrån jag kommer. Familjen och hemmet blir viktigare och viktigare ju mer man är ute och reser och tävlar som elitidrottare, säger Niklas Edin.

ARTIKELN HANDLAR OM